Růst cen bytů v Česku zpomalil, přesto patří v Evropě k největším

Byty

Byty Zdroj: profimedia.cz

Meziroční růst cen domů a bytů v Česku v prvním čtvrtletí zmírnil z 8,4 procenta na konci loňského roku na 7,7 procenta. V rámci zemí Evropské unie byl desátý nejvyšší. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V celé EU se ceny zvýšily v průměru o 4,7 procenta, na konci loňského roku vzrostly o 4,5 procenta.

Nejvíce zdražily ceny domů a bytů v prvním čtvrtletí v Lotyšsku (o 13,7 procenta), více než desetiprocentním tempem se zvýšily také ve Slovinsku, Irsku, Portugalsku, na Slovensku a v Maďarsku. Naopak v Itálii a ve Švédsku o 0,4 procenta klesly.

Mezičtvrtletně vzrostly ceny nejvíce rovněž v Lotyšsku, o 7,5 procenta. Následují Maďarsko a Slovinsko (shodně o 4,4 procenta). Česko je stejně jako v meziročním srovnání desáté s růstem o 2,3 procenta. V celé Evropské unii stouply v průměru o 0,7 procenta. Nejvíce klesly na Maltě, o 4,7 procenta.

"Situace na trhu nemovitostí se v prvním čtvrtletí dále uklidňuje. Dřívější statistiku Českého statistického úřadu dnes potvrdila čísla Eurostatu. V kontextu dvouciferného růstu čtyři čtvrtletí v řadě tak dnešní čísla naznačují překonání vrcholu a lze očekávat další zpomalování," sdělil ČTK analytik Raiffeisenbank František Táborský.

Za zpomalením cenového růstu podle něj stojí spíše nasycená poptávka, finanční nedostupnost vlastnického bydlení, opatření ČNB regulující hypoteční trh a vysoká srovnávací základna z předchozích let. "Problémy na straně nabídky nejsou ani zdaleka vyřešeny," doplnil.

V Česku rostly ceny nemovitostí v porovnání s ostatními zeměmi unie nejrychleji nepřetržitě od posledního čtvrtletí 2016 do konce třetího kvartálu 2017. Nejvyšší byl růst ve druhém čtvrtletí, kdy domy a byty meziročně zdražily o 13,3 procenta. V porovnání s průměrem EU byl tehdy růst více než třikrát vyšší.

"Lze předpokládat, že cenová dynamika v oblasti realit v Česku dále lehce zmírní. A že do konce letošního roku postupně zmírní také mezikvartální dynamika, která byla v prvním čtvrtletí opět poměrně vysoká. Ceny nemovitostí letos dále porostou, ale pomaleji než loni," dodal analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.