V Brně klesá poptávka po nových bytech. Kupci se zajímají o ty nejlevnější

Před rokem nabídka nových bytů v Brně čítala 440 bytů. Nepříliš široký výběr byl jedním z hlavních důvodů rychlého růstu cen.

Před rokem nabídka nových bytů v Brně čítala 440 bytů. Nepříliš široký výběr byl jedním z hlavních důvodů rychlého růstu cen. Zdroj: Vladimír Formánek

Stavba čtvrti je součástí megaprojektu, jehož cílem je spojit nové hlavní nádraží s centrem Brna.
Tak bude nová čtvrť vypadat.
Stavět se budou převážně dvoupokojové a třípokojové byty, ve společné části budov vznikne přes dvě stě parkovacích a odstavných stání.
Architekti představili vizualizace nové čtvrti na Rumišti, která má sousedit s plánovaným bulvárem, tzv. Brněnskou třídou.
5
Fotogalerie

Navzdory pestřejší nabídce a poklesu počtu prodaných nových bytů v moravské metropoli neklesá nabídková cena. To se promítá i do výše nájmů, kdy  garsonka vyjde průměrně na 12 tisíc korun měsíčně a byt 3+kk o rozloze 90 metrů čtverečních na 23 tisíc korun. „Přestože tempo růstu cen zpomalilo, v průměrných cenách nadále pozorujeme růst. Ten je ovlivněn i tím, že kupující mají větší zájem o nejlevnější byty. V nabídkách pak zůstávají ty dražší, které tlačí průměrnou cenu výše,“ vysvětluje autor analýzy František Šudřich z Impera Styl.

Před rokem nabídka nových bytů v Brně čítala 440 bytů. Nepříliš široký výběr byl jedním z hlavních důvodů rychlého růstu cen. Současná situace je z hlediska nabídky příznivější, jelikož je v nabídce více než 1220 nových bytů v pěti desítkách developerských projektů.

Novou překážkou jsou však vysoké úrokové sazby. Kvůli nim řada zájemců o bydlení nedosáhne na hypotéku a byt si nemůže dovolit. Aktuální průměrná cena za metr čtvereční podlahové plochy činí 132 tisíc korun. Za letošní první pololetí vzrostla nabídková cena v průměru o více než šest procent.

DispoziceCena s DPH (v milionech korun)Podlahová plocha (v metrech čtverečních)Cena za metr čtvereční včetně DPH (v korunách)
1+kk4,8536,0135 500
2+kk7,356,9128 300
3+kk10,177,0131 100
4+kk a více14,5120,0120 800

Pramen Impera Styl

V přepočtu na podlahovou plochu jsou podle analýzy developera Impera Styl nejdražší malé jednopokojové byty – průměrná cena přesahuje 135 tisíc korun za metr čtvereční. Průměrná nová garsonka v Brně tak stojí 4,85 milionu korun. Za dvoupokojový byt se platí 7,3 milionu korun. Průměrná cena třípokojového bytu přesahuje deset milionů korun a vícepokojové byty stojí v průměru 14,5 milionu korun.

Ve druhém čtvrtletí letošního roku se v Brně prodalo 158 bytů v novostavbách. Za celé čtvrtletí je to méně, než se prodalo letos v lednu. Tři čtvrtiny všech prodaných bytů jsou garsonky a dvoupokojové byty. Dvacet procent připadá na byty třípokojové a pět procent na byty o větších dispozicích. Mezi nejoblíbenější lokality patří městské části Brno-střed a Královo Pole. Nově roste zájem o prodeje nových bytů v městské části Brno-jih.

DispozicePrůměrný nájem (v tisících korun)Velikost bytu (v metrech čtverečních)Průměrný nájem za metr čtvereční (v korunách)
1+kk1231395
2+kk1755310
3+kk2390260
4+kk a více32130252

Pramen Analýza inzertních serverů společností Impera Styl

Z analýzy také plyne, že k pronájmu se nabízí necelých 600 bytů, zatímco před třemi měsíci to bylo o čtvrtinu více. V létě přitom nabídka pronájmů zpravidla roste, protože se z Brna stěhuje velké množství studentů. Byty k pronájmu se nabízejí průměrně za 345 korun za metr čtvereční. Od září lze očekávat, že s příchodem studentů bude nabídka nájemních bytů dále klesat.

Video placeholde
Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy? • Videohub