Brněnský byt již stojí stejně, jako stál pražský před pandemií

Bydlení v Česku je stále dražší

Bydlení v Česku je stále dražší Zdroj: Foto Blesk - Martin Sekanina

Brněnské starší byty dosáhly stejné prodejní ceny, jakou měl pražský byt těsně před vypuknutím pandemie. V loňském 4. čtvrtletí stouply meziročně v celé ČR ceny prodávaných starších bytů o 19 procent na 46.119 korun za metr čtvereční. Vyplývá to ze studie realitní skupiny European Housing Services (EHS), kterou má ČTK k dispozici.

V Brně se starší byty poprvé prodávají za více než 87 500 korun za metr čtvereční. Cena rodinných domů v Jihomoravském kraji přitom klesla na zhruba 43 tisíc korun za metr čtvereční. Brněnské nájmy mezičtvrtletně klesly na 244 korun za metr čtvereční.

V Praze se s průměrná prodejní cena za metr čtvereční pohybuje na hranici 112 tisíc korun. Proti 3. čtvrtletí jde o pokles v řádu stokorun. Podle vyjádření EHS se byty určené pro profesionální investory do veřejné nabídky dostávají stále méně. Jejich ceny jsou v Praze výrazně nad uvedenou hranicí.

Nájmy v Praze vystoupaly na maximum od vypuknutí koronavirové krize. Průměrný metr čtvereční bytu se pronajímá za 279 korun. Růst je podle EHS plošný a tlačí ho především inflace.

"Trh se začíná dělit na nabídku pro běžné domácnosti s jasným finančním limitem a nabídku pro investory, kteří nemají problém za dané situace přeplácet,“ uvedl Hendrik Meyer, šéf EHS i realitní služby Bezrealitky. Jde podle něj o ukázku nové reality trhu, která bude provázet celý letošní rok. "Investoři skupující byty s větší rychlostí a v ještě větších objemech, zejména u novostaveb nebo generálně rekonstruovaných bytových domů," dodal.

Cena pražských rodinných domů se mezičtvrtletním poklesem o 16,9 procenta vrátila do obvyklé cenové hladiny kolem 88 500 korun za metr čtvereční.

Podle EHS i ceny ve Středočeském kraji momentálně naráží na finanční možnosti domácností. Méně dostupné hypotéky a rostoucí ceny materiálů a stavebních prací přinesly propad středočeských cen jak v případě rodinných domů na asi 56 tisíc korun za metr čtvereční, tak bytů s poklesem o 2,86 procenta na 68 tisíc za metr čtvereční.

V Krkonoších se podle EHS cenový růst rezortního bydlení přelévá i na běžné byty, které mohou mít rekreační využití. Průměrná cena bytů v Královéhradeckém kraji se s 78 500 korun za metr čtvereční po Praze a Brně stala třetí nejvyšší v republice.