Není nutné pokaždé pobouřit jako s Entropou, říká ředitelka Českého centra v Bruselu

Jitka Pánek Jurková, ředitelka Českého centra Brusel

Jitka Pánek Jurková, ředitelka Českého centra Brusel Zdroj: Ivan Rajman

Jitka Pánek Jurková, ředitelka Českého centra Brusel
Jitka Pánek Jurková, ředitelka Českého centra Brusel
3
Fotogalerie

Probíhající české předsednictví v Radě Evropské unie doprovází také bohatý kulturní program, který na sebe často poutá ještě větší mezinárodní pozornost než politické diskuze. Jeho organizaci má na starosti České centrum v Bruselu, v jehož čele už pět let stojí kulturní diplomatka Jitka Pánek Jurková. V rozhovoru s deníkem E15 prozrazuje, jak přípravu jednotlivých projektů ovlivnil covid nebo válka na Ukrajině a proč letos Češi nebudou unii provokovat další Entropou.   

České centrum Brusel připravilo v souvislosti s českým předsednictvím v Radě EU desítky kulturních akcí. Co pro vás bylo při jejich přípravě nejdůležitější?

My jsme se především snažili naším programem oslovit několik skupin současně. Jako příklad bych zmínila zahajovací víkend předsednictví, kdy jsme spustili v bruselské evropské čtvrti výtvarnou instalaci. V tamních ulicích vlají velké umělecké prapory, které zpracovali čeští a evropští umělci. To nám umožňuje přiblížit témata našich tvůrců nejširší veřejnosti. Ten samý víkend jsme měli takovou dvojitou akci, kdy jsme předávali předsednickou štafetu mezi Francií a Českou republikou. Bylo to formou běhu na počest manželů Zátopkových a zároveň se v Bozaru promítal český film Zátopek. Bozar je bruselské centrum krásných umění, ke kterému upíná zrak belgická kulturní elita, takže zase trochu jiná cílová skupina. 

Celkově věřím, že se během následujícího půl roku, který bude mít celou řadu takových důležitých momentů, podaří představit Českou republiku a skrze její kulturu přispět do evropské veřejné debaty v mnoha různých oblastech.   

Jaký je hlavní program českého předsednictví v Radě EU:

Video placeholde
České předsednictví v Radě EU: Jaký je program a hlavní témata? • Videohub
 

S jakými největšími výzvami jste se během příprav potýkali? V českém mediálním prostoru byl často zmiňován nízký rozpočet či nedostatek pracovních sil. 

Obecně to byly dva typy výzev. Tím prvním jsou operativní omezení, která zmiňujete. Ale to je běžná součást naší práce. Náš tým je skutečně celkem drobný, nicméně podobně velkou pracovní sílu mají třeba i Finové nebo Rakušané. Finance jsou problém vždycky. Pro letošní rok nebyly navýšeny, což je samozřejmě složité. Na druhou stranu nás omezený rozpočet nutí blíže spolupracovat s jinými aktéry, což není na škodu věci. Například zmíněný „zátopkovský“ běh vznikl ve spolupráci se stálým zastoupením České republiky při Evropské unii, s Českým olympijským výborem a organizací CzechTourism. Když dáme dohromady naše finanční a organizační kapacity, tak jsme i při velmi omezeném rozpočtu schopni dosáhnout velkých věcí.    

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!