Bártův dluhopisový obr EMTC vstoupil do ochrany před věřiteli, dluží skoro 800 milionů

Sídlo EMCT na pražské Palmovce

Sídlo EMCT na pražské Palmovce Zdroj: Metrostav

Finanční skupina EMTC podnikatele Tomáše Bárty vstoupila do režimu ochrany před věřiteli. Až do počátku března se tak holding historicky známý obrovským objemem dluhopisů prodaných povětšinou drobným investorům vyhne vyhlášení insolvence.

Dceřiná firma EMTC – Czech, na které váznou dluhy z bondů, tento týden dosáhla vyhlášení takzvaného moratoria, během kterého chce nastartovat svůj hlavní byznys v podobě vzdělávacích aplikací pro děti. Firma dluží věřitelům téměř osm set milionů korun.

„Dlužník již v současné době neplní značnou část svých závazků a předpokládá, že nebude schopen plnit ani další jejich podstatnou část. Hlavním záměrem dlužníka je zachování provozu jeho podniku, a tím pádem i zachování možnosti generovat dostatečné prostředky k uspokojení věřitelů. Nevyhlášení by mohlo zapříčinit kolaps provozu podniku dlužníka,“ píše se v návrhu na moratorium uveřejněném v insolvenčním rejstříku. Návrh na tříměsíční ochranu před věřiteli schválil Městský soud v Praze v úterý.

Podle návrhu na moratorium firma v polovině listopadu dlužila 778 milionů korun. Z toho zhruba čtvrt miliardy korun pohledávek bylo více jak měsíc po lhůtě splatnosti. Podle rozhodnutí Městského soudu EMTC – Czech prokázala, že s návrhem souhlasí nadpoloviční většina věřitelů, jak požaduje zákon. „S moratoriem souhlasili věřitelé s pohledávkami odpovídajícími 53 procentům celkové výše evidovaných pohledávek,“ uvádí soudce Městského soudu v Praze Jiří Rada.

Dlužník může u insolvenčního soudu podat návrh na moratorium i před zahájením insolvenčního řízení. „Moratorium může být předstupněm insolvenčního řízení,“ uvedl právník Bystrík Bugan z advokátní kanceláře Bugan Legal. Pokud dlužník požádá o moratorium ještě před vyhlášením insolvence, znamená to podle advokáta, že se chce insolvenčnímu návrhu spíše vyhnout. „Návrh na moratorium podává z důvodu ochrany před věřiteli, aby mohl zachovat provoz podniku,“ dodal Bugan.

Poslední dluhopisy prodala skupina EMTC investorům ještě letos v polovině března, a to za 150 milionů korun. K emisi došlo ve chvíli, když už ve výroční zprávě za rok 2017 auditor upozornil na neutěšenou finanční situaci skupiny.