Skupina PPF vydala eurobondy za půl miliardy eur

Skupina PPF získala od investorů miliardy pro svou telekomunikační odnož.

Skupina PPF získala od investorů miliardy pro svou telekomunikační odnož. Zdroj: profimedia.cz

Telekomunikační odnož skupiny PPF - PPF Telecom Group - vydala  dluhopisy v objemu půl miliardy eur (13,8 miliardy korun). Bondy mají splatnost v květnu 2024.

Dluhopisy jsou úročené sazbou 3,5 procenta a byla o ně mezi investory značná poptávka, který vyjádřilo více než sto mezinárodních zájemců. Skupina o úpisu dluhopisů informovala na svých stránkách.

Poptávka více než dvojnásobně převýšila nabídku dluhopisů, což umožnilo PPF Telecom Group snížit nabízený výnos. "Je to hodně pozitivní informace," uvádí analytik J&T Banky Milan Vaníček s tím, že upsaná částka není rozhodně malá. 

Kromě vysokého zájmu je pozitivní i to, že se očekává, že dluhopisy ponesou stejný rating jako celá skupina. "Nezhoršuje se jim rating, přestože je větší zadlužení," upozorňuje Vaníček, který emisi hodnotí jako zdařilou. 

Mezi zájemci byly především správci majetku z Británie, Německa, Francie a zemí Beneluxu. „Jsme potěšeni zájmem investorů navzdory nepříznivým okolnostem vyvolaným pandemií,“ prohlásila finanční ředitelka skupiny PPF Kateřina Jirásková s tím, že o emisi projevili zájem i noví investoři, kteří se nezúčastnili předchozích dvou emisí PPF.

Transakci měly na starost zejména banky BNP Paribas a HSBC. V různých rolích se jí účastnily ještě bankovní domy Credit Suisse, Erste Group a Bank of China, PPF banka, Société Générale a UniCredit.

PPF Telecom Group je telekomunikační skupina, která má 17,2 milionu zákazníků v šesti zemích. Provozuje telekomunikační operátory O2 a telekomunikační firmy v Maďarsku a na Balkáně, které koupila od norské telekomunikační skupiny Telenor. Skupinu PPF kontroluje nejbohatší Čech Petr Kellner.