Armáda doplní zásoby, letos nakoupí munici za 1,2 miliardy

Cvičná střelba v České zbrojovce

Cvičná střelba v České zbrojovce Zdroj: Michael Tomes, E15

Ministerstvo obrany letos nakoupí munici za 1,2 miliardy korun. Stejně jako loni chce především zaplnit armádní sklady vyprázdněné během let úspor. Bude kupovat munici pro pozemní i pro vzdušné síly, sdělil Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany.

„Ministerstvo obrany plánuje v letošním roce zadat veřejné zakázky na nákup munice v hodnotě 1,2 miliardy korun,“ uvedl Caletka. „Stále trvá potřeba doplnění skladových zásob munice do předepsané výše,“ dodal.

Konečná cena se může podle něj lišit podle výsledku veřejných soutěží i podle kurzových rozdílů v případě nákupů prostřednictvím alianční agentury NSPA. Ta kupuje zbraně či munici pro členské státy NATO

Pro vzdušné síly je plánován nákup munice za 145 milionů korun. Ministerstvo bude pro letectvo pořizovat bojové hlavice a signální klamné cíle. Pro pozemní síly koupí za asi 1,1 miliardy korun třeba munici pro minomety, pyropatrony, výbušniny, iniciátory i munici pro minomety, ruční zbraně a zbraňové stanice obrněnců. „Vzhledem k tomu, že jde o veřejné zakázky před vyhlášením, nebo v zadávací fázi, nelze poskytnout detailnější informace,“ dodal Caletka.