Babišův protikorupční útvar loni zajistil 5,5 miliardy, víc než za předchozí dva roky

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: CC BY-SA 3.0: SJu via Wikimedia

Finanční analytický útvar ministerstva financí (FAÚ) vloni zajistil z podvodných transakcí 5,54 miliardy korun. Objem zajištěných prostředků spojených s korupčním jednáním, praním špinavých peněz, daňovými podvody či financováním terorismu tak byl rekordní a o téměř 360 milionů vyšší než za předešlé dva roky dohromady.

V roce 2015 přijal útvar 2963 oznámení o podezřelých obchodech, v 514 případech podal trestní oznámení. U 294 trestních oznámení uplatnil blokaci peněz, což je proti roku 2014 o 12 procent více.

„Útvar vykazuje trvalé zlepšování ve všech měřítcích své činnosti, včetně úspěšnosti v odhalování karuselových podvodů či množství zajištěných peněz,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zdůraznil, že prostředky odčerpané FAÚ nejsou žádnými virtuálními čísly, ale reálnými penězi, které útvar navrátil do státního rozpočtu. Jen podvodníkům s DPH se podle něj podařilo exekučně zabavit 980 milionů korun.

Úspěšnosti FAÚ v odhalování a šetření podvodů napomáhá úzká spolupráce s Finanční správou, Celní správou a policií. „Zvláštní poděkování patří také pracovníkům z bank, kteří spolu s FAÚ tvoří základní kámen fungování systému boje proti praní špinavých peněz v ČR,“ upozornil ředitel útvaru Libor Kazda.