Brabec: Národním parkům hrozí zánik, Senát odhlasoval nesmysly

Šumava (ilustrační foto)

Šumava (ilustrační foto) Zdroj: Huhulenik, CC-BY-3.0

Ubytovna NP Šumava v Českých Žlebech
Šumava získává díky cestovnímu ruchu miliardy
Stavba Petrovy boudy v Krkonoších
Stavba Petrovy boudy v Krkonoších
Richard Brabec
8
Fotogalerie

Podle ministra životního prostředí odsouhlasili senátoři rozsáhlé a ničivé změny. Prezident Miloš Zeman změny naopak podporuje.

Degradace národních parků jako nejcennějších chráněných území na výrazně nižší úroveň. Tak vnímá ministr životního prostředí Richard Brabec středeční hlasování Senátu o novele zákona o ochraně přírody a krajiny. "Senátoři odsouhlasili tak rozsáhlé a ničivé změny, že mohou znamenat konec národních parků v Česku," uvedl Brabec v prohlášení pro média.

Podle Brabce nyní existuje jediná cesta, a to zamítnout celý senátní návrh a odhlasovat novelu zákona tak, jak odešla z Poslanecké sněmovny.

"Poslanci tak budou v příštích týdnech rozhodovat o tom, zda v České republice budeme mít v budoucnu stávající národní parky se zachovalou přírodou, nebo zda budeme ochranu naší nejcennější přírody deklarovat pouze naoko," zdůraznil ministr.

Senátní pozměňovací návrh například odstraňuje ze zákona všechny dlouhodobé cíle ochrany národních parků. Současně ale umožňuje turistické a rekreační využití, které není v rozporu s těmito cíli.

"Vzhledem k tomu, že by ale dlouhodobé cíle neexistovaly, bylo by tak prakticky možné jakékoli turistické a rekreační využití národních parků, včetně výstavby golfových hřišť nebo akvaparků, skutečně cokoli," poznamenal ministr.

Senátoři navrhli také zrušit ustanovení, které mělo zavést neměnnost rozdělení národních parků na zóny po dobu 15 let. To však může podle Brabce znamenat, že na Šumavě budou pokračovat mnohaleté spory. Ty mají ochránci přírody s některými místními obcemi.

Senát mimo jiné rozhodl povýšit práva obcí v národních parcích. Nad rámec předlohy chce v zákoně zdůraznit, že účelem národních parků je také zajištění a podpora udržitelného rozvoje obcí na jeho území. Horní komora chce také umožnit na území parku v případě potřeby regulaci počtu jakékoli přemnožené zvěře, což v ústavně-právním výboru horní komory prosadil senátor za ANO Jaroslav Větrovský. Senátoři z jeho návrhů naopak odmítli pasáž, která by zrušila předkupní právo státu na pozemky v parcích.

Prezident senátní verzi možná podpoří

Prezident Miloš Zeman při obědě s předsedy obou komor parlamentu Janem Hamáčkem a Milanem Štěchem (oba ČSSD) nevyloučil, že ve sněmovně bude zastávat opačný postoj než ministr Brabec. Podle Štěcha se možná přimluví za senátní verzi zákona o ochraně přírody.

"Projevil názor, že pokud by to bylo třeba, tak by za tento zákon šel do sněmovny ztratit hlas," řekl Štěch

Zeman zároveň potvrdil, že podepíše protikuřácký zákon, který Senát rovněž schválil.