Bude v Česku legální marihuana k léčbě? Lékaři a pacienti mají petici

marihuana

marihuana

Lékaři, pacienti a vědci spustili petici za legální využití konopí k léčbě roztroušené sklerózy, Parkinsonovy choroby, rakoviny či AIDS. Argumentují výzkumy i praxí některých zemí. Petice žádá zrušení zákazu léčebného využití v zákoně o návykových látkách. Zákazem podle organizátorů petice porušuje vláda svobodu rozhodnutí občanů, jakým způsobem se chtějí léčit.

„Petice je za léčebné využití, nechceme legalizaci konopí jako rekreační drogy,“ řekl dnes člen petičního výboru z Centra adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Zábranský.

„V Česku je dostupný lék Sativex s výtažkem z konopí. Pacient ho koupí v lékárně na recept od lékaře,“ reagoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Lék je na roztroušenou sklerózu.

Lékaři tvrzení o dostupnosti léku zpochybnili. „Při ceně od 8000 korun je téměř prohibitivní,“ řekla Vendula Běláčková z Centra adiktologie. Sativex podle ní neobsahuje celé spektrum kanabinoidů, stejně jako masti vyráběné z technického konopí. „Léčebné účinky přitom jsou spojeny právě a zejména se širokým spektrem kanabinoidů,“ dodala odbornice.

O dalším využití konopí k léčbě musí být podle Sršně vedena široká celospolečenská diskuse. Ministerstvo podle něj počítá s rozšířením možnosti pro využití technického konopí, které se v Česku běžně pěstuje. Vyrábějí se z něj léčebné masti a další léčebná kosmetika.

„Pokud by mělo být léčebné využití v pravém slova smyslu, měl by být celý proces nastaven stejně jako u každého jiného léčivého přípravku,“ upozornil mluvčí. Ministerstvo na zákonu o návykových látkách pracuje, ale z jiného důvodu, než žádá petice - zákon změní tak, aby ve chvíli, kdy se objeví nová syntetická droga, mohla být neprodleně vyhláškou nebo nařízením vlády zakázána. Nyní je nutná změna zákona, což může trvat i několik let.

Zábranský: Nynější stav vede k nesmyslným postihům

„Využití konopí pro léčebné účely podporuje podle průzkumu 78 procent obyvatel,“ řekl Zábranský k plánu ministerstva na celospolečenskou diskusi. Podle něj je nutno řešit stav, kdy se desítky tisíc lidí léčí konopím nelegálně. Buď si rostliny sami pěstují a vystavují se postihu, nebo si konopí seženou na černém trhu. „Není to o politice, je to o soucitu,“ doplnila pacientka s roztroušenou sklerózou Martina Kafková.

Nakládání s konopím, které obsahuje víc než 0,3 procenta účinné látky THC, je v Česku nelegální. Sdružení Legalizace.cz nabízí v akci Semínka seniorům konopí zdarma, aby si je lidé vypěstovali pro vlastní potřebu. Od této aktivity se organizátoři petice distancují. Propagátora léčby konopím ze sdružení Konopí je lék Dušana Dvořáka potrestal soud za to, že vyráběl z rostlin masti a tinktury a rozdával je.

Kritici uvolnění konopí k léčbě varují, že v Česku podle průzkumu vyzkoušela polovina lidí od 15 do 34 let marihuanu, tedy upravené konopí. V posledním roce kouřilo marihuanu 15 procent dospělých, podle loňské vládní zprávy o drogách je míra užívání marihuany mezi mladými v Česku nejvyšší v Evropě.

„Nám jde o legislativní úpravu používání konopí v medicíně za jasně stanovených podmínek, za jasně stanoveného dávkování a za jasně stanovených pravidel, kdo, komu a jakým způsobem může tyto léky předepsat,“ upřesnil člen petičního výboru docent Michal Miovský, proděkan první lékařské fakulty UK a vedoucí Centra adiktologie.

Organizátoři petice žádají, aby čeští pacienti měli stejná práva na léčbu jako pacienti ve Švýcarsku, Španělsku, Kanadě, USA, Izraeli, Nizozemsku, Itálii či Německu. Jsou si podle textu petice vědomi rizik rekreačního užívání pro zdravé lidi, u nichž droga může spustit psychózu či zvýšit riziko nemocí srdce a cév. Proto by podle nich mělo být pěstování konopí pro léčebné a výzkumné účely přísně sledováno a měl by být určen kontrolní orgán, který zajistí dostupnost léčebného konopí a jeho derivátů pro pacienty.