Česká ekonomika jede na hranici svých sil. Zpomalení růstu HDP jí prospěje, míní analytik

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Vekra

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
12
Fotogalerie

Ekonomika České republiky v posledním čtvrtletí loňského roku zrychlila meziroční růst na 5,2 procenta z 5,1 procenta ve třetím čtvrtletí. Za silným výsledkem na straně poptávky stojí podle analytiků především investice do strojů a IT technologií, stejně tak ale i spotřeba. V letošním roce ale očekávají růst o něco pomalejší. "Vzhledem k přehřívání české ekonomiky je určité zpomalení HDP žádoucím scénářem," řekl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.  

Analytici se shodují, že svoji investiční aktivitu výrazně zvýšil primárně soukromý sektor. “Podniky reagují na nedostatek pracovních sil a pracují na zvyšování své produktivity,” sdělil hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Uvedl, že na rozdíl od nejlepšího roku 2015 nebyl loňský výsledek vyhnán jednorázovou injekcí ve formě fondů z Evropské unie, a hodnotí proto loňský rok jako nejlepší za poslední dekádu.

“Roste zahraniční i domácí poptávka a vytváří tak nové odbytové příležitosti pro tuzemské firmy,” řekl analytik ČSOB Petr Dufek. Růst hospodářství je podle něj založený na solidních základech a nevytváří žádné závažnější nerovnováhy, s nimiž by bylo nutné v budoucnu bojovat.

Analytik Komerční banky Viktor Zeisel upřesňuje, že k nejsilnějším odvětvím české ekonomiky patří autoprůmysl a elektrotechnika. "Výrazný boom zažívá domácí poptávka po službách. Lidé utrácejí za služby, které nutně nepotřebují,” sdělil analytik. Mezičtvrtletně je podle něj růst uržitelný, ale dlouhodobě česká ekonomika kvůli omezeným kapacitám podobným tempem růst nemůže. Na to, že české hospodářství funguje na hraně svých možností, upozorňují i další ekonomové. Případné zpomalení růstu dokonce vítají. 

"Vzhledem k přehřívání české ekonomiky je ale určité zpomalení HDP žádoucím scénářem, a pokud se růst udrží nad třemi procenty, tak půjde i nadále o velmi silný výkon," řekl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Samostatnou tematiku pak představují investice státu. Ekonomka Ilona Švihlíková míní, že se dlouhodobě Česko potýká s neschopností státu uskutečnit naplánované kapitálové výdaje. "Celková investiční aktivita by tak mohla být ještě silnější,” sdělila. "Nedojde-li však k nějakému zásadnímu globálnímu šoku, dobré časy ještě vydrží,” dodala ale Švihlíková.

Jak být bohatý? Dozvíte se to v investičním magazínu E15. Objednávejte zde >>>

Video placeholde

Jak být bohatý - investiční magazín E15 Premium • E15