Česká ekonomika se zadrhává, růst zpomalil na 1,9 procenta kvůli průmyslu

ilustrační foto

ilustrační foto

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
14
Fotogalerie

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 1,9 procenta z 2,6 procenta ve druhém čtvrtletí. Mezičtvrtletně stoupl hrubý domácí produkt o 0,3 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu HDP, který dnes zveřejnil Český statistický úřad. 

Podle analytiků je zpomalení způsobeno vyšší loňskou srovnávací základnou kvůli čerpání peněz z EU. Dalším faktorem je slabší výkon průmyslu v letních měsících. Mezičtvrtletně stoupl hrubý domácí produkt o 0,3 procenta a zrychlil tak z předchozích 0,9 procenta. Analytici odhadovali meziroční růst v průměru na 2,1 procenta a mezičtvrtletní růst na 0,5 procenta.

Tahounem růstu zůstává rostoucí spotřeba domácností a vyšší zahraniční poptávka, uvedl ČSÚ. Negativně působila nižší investiční aktivita. V porovnání s druhým čtvrtletím zpomalil zejména růst v průmyslu. "Za slabším výsledkem nepochybně stála odstávka v automobilovém průmyslu na začátku léta, které předcházela červnová výroba do zásoby," vysvětlil analytik UniCredit Patrik Rožumberský. "Tento mimořádný faktor se již nezopakuje, takže pro poslední kvartál roku počítáme opět s tempem růstu české ekonomiky nad meziročními dvěma procenty," dodal.

"Zpomalování meziroční dynamiky růstu souvisí s vyšší srovnávací základnou z minulého roku, slabší investiční aktivitou a zpomalováním průmyslu," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Meziroční růst HDP ve třetím čtvrtletí bude podle něj pravděpodobně nejnižší v letošním roce. "V příštím čtvrtletí by měla ekonomika opět mírně zrychlit a za celý rok očekáváme růst HDP kolem 2,5 procenta," dodal.

Ekonomika eurozóny ve třetím čtvrtletí vzrostla o 0,3 procenta

Ekonomika eurozóny ve třetím čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,3 procenta, stejným tempem jako ve druhém kvartálu. V celé Evropské unii zůstalo tempo hospodářského růstu na 0,4 procenta. Uvedl to dnes statistický úřad Eurostat, který tak potvrdil své předběžné údaje z konce října.

Úřad zopakoval, že v meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny zvýšil o 1,6 procenta, zatímco v celé EU meziroční tempo růstu dosáhlo 1,8 procenta. V obou případech tempo růstu zůstalo na úrovních z předchozího kvartálu.

 

Analytik: Průmysl nemá co nahradit

Pozitivní zprávou podle Rožumberského je, že se česká ekonomika dál přibližuje úrovni vyspělých zemí Evropy. "Předběžné odhady HDP zemí eurozóny totiž ukazují, že si v průměru zachovaly stabilní tempo růstu z druhého kvartálu, které ovšem za českým zaostává," uvedl.

Dnešní data také podle analytika ČSOB Petra Dufka ukázala, že za průmysl nemá česká ekonomika náhradu. "Když výrazně zpomalí průmysl, není zdá se nic, co by jeho výpadek mohlo z pohledu růstu HDP nahradit," upozornil.

Zlepšila se ale situace na trhu práce. Zaměstnanost byla ve třetím čtvrtletí o 1,7 procenta vyšší než ve stejném období loni. Proti druhému čtvrtletí se nezměnila.

Zpomalila i slovenská ekonomika na 0,7 procenta

Slovenská ekonomika zpomalila ve třetím čtvrtletí růst proti předchozím třem měsícům na 0,7 procenta z tempa 0,9 procenta ve druhém čtvrtletí. Vyplývá to z odhadu, který dnes zveřejnil slovenský statistický úřad.

Tempo meziročního růstu hrubého domácího produktu (HDP) Slovenska zpomalilo na tři procenta proti zpřesněnému růstu 3,8 procenta ve druhém čtvrtletí. Ekonomika tak rostla nejpomaleji od posledního kvartálu 2014. Vývoj byl horší než odhady analytiků, kteří očekávali meziroční růstu HDP tempem 3,4 procenta.