Česko nestihne včas zavést kritizovanou směrnici o zbraních. Hrozí unijní sankce

směrnice EU- zbraně

směrnice EU- zbraně Zdroj: Reflex

V Praze se demonstrovalo za zbraně: Odpůrci nařízení přinesli rakev plnou střeleckých medailí
Odpůrci směrnice EU o zbraních protestovali v centru Prahy
Odpůrci směrnice EU o zbraních protestovali v centru Prahy
4
Fotogalerie

Česká republika nestihne včas zavést kritizovanou směrnici Evropské unie zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi. K návrhu nařízení vlády o zbraních, který měl částečně směrnici do českého práva implementovat, mělo připomínky hned několik úřadů. Ministerstvo vnitra je nyní musí vyřešit. Česku tak nejspíše budou hrozit sankce.

Evropské země mají čas na zavedení směrnice do 14. září. Stihnout tento termín je podle Úřadu vlády i předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) nereálné. 

Evropský parlament schválil směrnici loni na jaře. Jejím cílem je zabránit teroristům ve vyzbrojování. Podle kritiků ale hlavně omezuje majitele legálně držených zbraní, trh s legálně drženými zbraněmi a výrazně zasahuje do vnitřní bezpečnosti státu. 

Změny by se dotkly téměř všech asi 300 tisíc držitelů zbrojních průkazů a také majitelů znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci. Minulá vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) podala proti směrnici žalobu k Soudnímu dvoru EU. Odkladný účinek ale žalobě přiznán nebyl. Rozsudek zřejmě padne až příští rok.

Ve Sněmovně už tak leží zákon, který by měl základní body směrnice do českého práva implementovat. Jeho projednání však bylo odloženo. Kabinet Andreje Babiše (ANO) se pak rozhodl vydat cestou nařízení vlády, jehož přijetí by bylo rychlejší.

Znění nařízení v srpnu předložil k připomínkovému řízení ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). To skončilo na konci srpna. Připomínky k němu uplatnilo několik institucí. Ministerstvo zemědělství například požaduje vyčíslit finanční dopady nařízení.

Vondráček předpokládá, že nařízení vlády by mělo být přijato v řádu týdnů. Termín stanovený na 14. září ale podle něj dodržen nebude. To zmiňuje v připomínkách k materiálu také odbor kompatibility Úřadu vlády. Česku tak nejspíše budou hrozit sankce.