Čeští a vietnamští policisté si vyměňují zkušenosti v boji s drogami

ilustrační foto Protidrogová razie

ilustrační foto Protidrogová razie Zdroj: Topic Petr/Mlada fronta

Do České republiky přijela skupina policistů z Vietnamu, která si bude s českými policisty vyměňovat především zkušenosti při potírání drogové kriminality a nelegální migrace. Podle informací na policejním webu budou vietnamští specialisté na boj s kriminalitou v Česku měsíc.

Česko a Vietnam podle mluvčí policejního prezidia Jany Macalíkové v současné době hledají vhodný termín k podpisu smlouvy o spolupráci v boji proti trestné činnosti. Součástí by měla být i dohoda o předávání odsouzených osob. Návrhy smluv jsou podle Macalíkové již připraveny.

„Vietnamští policisté během svého měsíčního pobytu navštíví několik specializovaných útvarů Policie České republiky, aby se seznámili s operativními a pracovními postupy, které by nově mohli zařadit do své činnosti v boji s kriminalitou,“ uvedla mluvčí. Již minulý týden byli V Domažlicích, po které spolu s českými policisty navštívili příhraniční tržnice a také nově vybudovanou policejní stanici ve Folmavě.

Na návštěvě vietnamských policistů se dohodli v loni červenci ministři vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se svým vietnamským protějškem Tran Dai Quangem. Národní protidrogová centrála totiž minulý rok ve své výroční zprávě uvedla, že tuzemské drogové podsvětí ovládly hlavně zločinecké skupiny z Vietnamu, které se v posledních letech zaměřily na výrobu jak marihuany, tak pervitinu. V poslední době se pak odklánějí od pěstování konopí a aktivity přesouvají k výrobě pervitinu.

Kdo hledá, toho si drogy najdou. Trochu jiný průvodce jihovýchodní Asií