Čeští letečtí instruktoři odletí do Iráku na přelomu července a srpna

Aero L-159 Alca české armády

Aero L-159 Alca české armády Zdroj: CC BY-SA 2.0: Milan Nykodym

Český letecký poradní tým odletí na přelomu července a srpna na misi do Iráku. Zástupci české a irácké armády v úterý podepsali dokument, který upravuje podmínky pobytu českých vojáků v Iráku. Původně se počítalo s vysláním české jednotky od začátku června. Bitevníky L-159, jejichž piloty a personál budou čeští vojáci školit, již Iráčané nasadili do první ostré mise.

Až pětatřicetičlenný tým by měl v Iráku pracovat do konce roku 2018. Nasazen bude v rámci operace proti takzvanému Islámskému státu. V týmu budou piloti i technici, logistici nebo vojenští policisté, kteří budou dohlížet na bezpečnost vojáků. V Iráku tak bude reálně působit 30 osob, pět bude nasazeno v případě potřeby posílení.

Členové týmu budou v Iráku pokračovat ve výcviku iráckých pilotů strojů L-159, které Česko Iráku prodává.

Misi leteckého týmu již schválily vláda i Parlament. Podle Šulce se nyní dojednávají technické náležitosti, česká armáda je podle něj na vyslání připravena. V úterý zástupci české a irácké armády podepsali takzvané technické ujednání. Podle ministerstva obrany dokument upravuje podmínky pobytu, respektive zabezpečení českých vojáků v místě působení, včetně jejich právního postavení.

I když český tým ještě v Iráku nepůsobí, svým iráckým kolegům již pomáhá. „Mimo jiné se konzultacemi a podporou podíleli na prvním - a úspěšném - nasazení L-159 v boji proti Daesh (takzvanému Islámskému státu) před několika dny,“ poznamenalo ministerstvo obrany. Na pozice takzvaného Islámského státu útočili iráčtí piloti, kteří byli v minulých měsících vycvičeni v Česku.