Chovanec: Ministři EU projednají stálé přerozdělování uprchlíků

Ministr vnitra Milan Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec Zdroj: CTK

Ministři vnitra členských států Evropské unie budou opět jednat o kvótách pro přerozdělení uprchlíků mezi unijní země. Podle ministra Milana Chovance (ČSSD) by se měla odehrát debata o stálém přerozdělovacím mechanismu. Zasedání se uskuteční 8. října v Lucemburku.

„Přichází znova debata o stálém relokačním mechanismu, který by měl pouze do té rovnice, kde bude procentuální vyjádření pro jednotlivou zemi, dosazovat číslo pro každý rok,“ řekl před poslanci Chovanec. Půjde podle něho o třetí třetinu zápasu o kvóty.

Od schůzky příští čtvrtek ale nelze čekat rozhodnutí, připomínají diplomaté. Lucemburské předsednictví jen zahájí diskusi nad příslušným návrhem Evropské komise. Podle Chovanec by právě evropská exekutiva měla mít v budoucnu právo automaticky spustit přemísťování žadatelů o azyl do jiných států Evropské unie v případě, že by některá členská země čelila vysokému počtu běženců.

Polovina má výhrady

K plánu má zatím podle diplomatických zdrojů výhrady přibližně polovina členů Evropské unie, tedy daleko více zemí než v případě nedávno odsouhlaseného mimořádného mechanismu. Očekává se, že diskuse na toto téma bude trvat řadu měsíců, nejspíš nejméně do jara. S návrhem, který je formálně úpravou stávajících evropských pravidel, bude muset souhlasit také Evropský parlament.

Evropští politici se už dřív dohodli na dobrovolném přerozdělení 40 tisíc uprchlíků. Dalších 120 tisíc by si měly státy rozdělit povinně podle kvót. Unijní ministři vnitra o tom rozhodli nedávno. Česko a některé další členské státy, které kvóty odmítají, byly přehlasovány.

Zapojení Ruska do bojů v Sýrii

Chovanec dále řekl, že hledí s nedůvěrou na vojenské zapojení Ruska do bojů v Sýrii, v níž je 7,5 milionu vnitřních uprchlíků, a mohou se vydat do Evropy. Ministr poukázal taky na ruské angažmá na Ukrajině, v níž je podle něho 1,5 milionu vnitřních uprchlíků. Pokud by se konflikt na Ukrajině vyhrotil, Česko by se stalo pro uprchlíků z tohoto státu cílovou zemí, uvedl Chovanec.

Pro uprchlíky z Blízkého východu a z Afriky Česko cílovou zemí nyní není. Chovanec zopakoval, že přerozdělovací kvóty nebudou fungovat, protože drtivá většina z těchto uprchlíků chce do Německa. „Neumíme tady za nohu držet někoho, kdo tady být nechce,“ řekl. Podle předsedy KDU-ČSL a vicepremiéra Pavla Bělobrádka je třeba místo kvót „zacpat díru“, kterou uprchlíci do Evropy proudí. Za nejdůležitější označil to, aby nebyly stálé přerozdělovací kvóty.

Sněmovní debata o migraci trvá už tři hodiny a nechýlí se ke konci. Vláda sklízí od části opozice kritiku za to, že odpor proti kvótám prý vzdala. Padají výzvy, aby se kabinet připojil k žalobě, kterou se chystá podat Evropskému soudnímu dvoru Slovensko.