CzechTrade otevřel kancelář v Singapuru

Singapur

Singapur Zdroj: chenisyuan, Wikimedia Commons

Usnadnit pronikání českých firem a výrobků na lukrativní trh je cílem nové kanceláře státní agentury CzechTrade otevřené v Singapuru. Jejím vedoucím se stal Jiří Zavadil, který v minulosti působil například v Dubaji.

Důvodem k otevření je podle CzechTradu to, že Singapur patří mezi ekonomicky nejvyspělejší státy světa a je vstupní branou na trhy jihovýchodní Asie, přesto v něm české firmy působí jen velmi málo. Vzájemný obchod mezi oběma zeměmi přitom není nijak významný.

„Od zahraničního zastoupení si slibujeme zvýšení českého exportu nejen do Singapuru, ale díky velmi vyspělému legislativnímu prostředí také do všech zemí oblasti jihovýchodní Asie, se kterými je Singapur obchodně propojen,“ uvedl generální ředitel agentury CzechTrade Radomil Doležal.

Místní trh se podle agentury orientuje na takzvanou knowledge based economy, tedy ekonomiku založenou na znalostech, a to zejména v oblastech elektroniky, elektrotechniky, informačních technologií, biochemie a medicíny. Dalšími odvětvími, ve kterých se mohou české firmy na tamním trhu uplatnit, jsou design, luxusní předměty a částečné také potravinářský průmysl.

Nejúspěšnější v Maďarsku

Počet zahraničních kanceláří CzechTradu se tak blíží k pěti desítkám. Podle propočtů agentury pomohla loni českým firmám získat zakázky v hodnotě 1,3 miliardy korun. Nárůst zájmu o služby stoupl o téměř třetinu, podílela se na téměř dvou tisících obchodních případů pro téměř jedenáct set českých firem.

Nejúspěšnější zahraniční kancelář podle hodnoty zprostředkovaných zakázek sídlí v Budapešti, nejvíce úspěšných případů pak vykázala zahraniční kancelář v Düsseldorfu. V letošním roce agentura plánuje zesílení svých aktivit v krajích a otevření čtyř nových zahraničních kanceláří. Kromě Singapuru se tak stalo již i v íránském Teheránu.