Další soud kvůli opencard byl odložen na neurčito

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner

Prostor na nalezení smíru poskytl soud firmě eMoneyServices (EMS), která vlastní práva ke kartě opencard, a pražskému dopravnímu podniku, jenž měl čelit žalobě o 42 milionů korun. Soud byl po téměř dvouhodinovém jednání, při kterém se ani žaloba nečetla, odložen na neurčito. Pokud obě strany nedospějí k dohodě, tak na příštím jednání začne řešení sporu. Opencard slouží jako tramvajenka pro zhruba 1,2 milionu lidí.

EMS v žalobě požaduje peníze za licence a poskytnuté služby v letech 2011 a 2012. Služby údajně stály zhruba 1,5 milionu korun měsíčně. Advokát EMS na začátku dnešního jednání vzal část žaloby zpět, což znamená, že pokud se spor začne řešit, tak bude požadovaná částka asi o 20 procent nižší než v žalobě o 42 milionů.

Pokud na soudní řešení sporu přijde, tak soudce Milan Zobač upozornil, že EMS musí doplnit třeba důkazy, které potvrdí, že firma získala majetková práva k softwaru opencard. Zatím to prý v dokumentech není. V doplnění důkazů také musí prokázat, že skutečně funkce opencard zajišťovala.

Soudce chce přesvědčit obě strany, aby spor urovnaly, protože jinak podle něj půjde zřejmě o dlouhý a složitý proces, který by mohl trvat několik let. Advokáti EMS i dopravního podniku však naznačili, že nejspíš u klientů neuspějí a soud bude muset kauzu řešit.

Praha s firmou nemá smlouvu na podporu systému a neplatí za licence

EMS získala majetková práva k softwaru opencard od společnosti Haguess. Praha s firmou nemá smlouvu na podporu systému a neplatí za licence. EMS proto podala žaloby jak na magistrát, tak na dopravní podnik, protože se podle jejího názoru bezdůvodně obohatily. Spory se táhnou už řadu měsíců.

V jiné žalobě EMS chce 25 milionů korun, protože údajně dopravní podnik ke konci loňského března neoprávněně užíval příslušný software u 250.999 čipových karet. Soudy se zabývají i žalobou EMS na Prahu, po které firma požaduje 43 milionů korun. Vedení města tvrzení o neoprávněném obohacení odmítá.

Dřívější audit ukázal, že karta opencard, která pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS) a stála přes 1,74 miliardy, je pro město nevýhodná a předražená. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) několikrát řekla, že město už vlastníkovi nezaplatí ani korunu. Karta měla původně mít řadu funkcí, nakonec ale slouží především jako průkaz s předplatným pro MHD.