Další „trafiky“: Šmerda jde do dozorčí rady pošty, Kotrba do Budvaru

Radek Šmerda

Radek Šmerda Zdroj: Foto E15 Robert Zlatohlavek

Bývalý ministr dopravy a náměstek ministra vnitra Radek Šmerda získal na začátku února místo v dvanáctičlenné dozorčí radě České pošty. Informaci serveru Lidovky.cz potvrdil mluvčí pošty Ivo Mravinac. Do dozorčí rady Budvaru pak míří spolupracovník vicepremiérky a předsedkyně koaliční strany LIDEM Karolíny Peake Pavel Kotrba, informuje server iHned.cz.

O Šmerdovi se v minulosti hovořilo v souvislosti s několika funkcemi. Mimo jiné se o něm spekulovalo jako o možném novém šéfovi pražského dopravního podniku nebo společnosti ČD Cargo. Údajně usiloval i o místo náměstka nebo generálního ředitele České pošty, informují Lidovky.cz.

Pětatřicetiletý exministr nastoupil na vnitro v půlce listopadu předloňského roku, předtím byl necelé tři měsíce ve funkci ministra dopravy po rezignaci Víta Bárty (VV). Byl také předsedou řídícího výboru drah. Na funkci ministra dopravy nestraník Šmerda rezignoval na žádost Věcí veřejných, které ho do vlády nominovaly.

Student Kotrba míří do Budvaru

Pětadvacetiletý student práv Kotrba má v dozorčí radě Budvaru vystřídat jihočeského podnikatele Jiřího Lexu z Věcí veřejných. Kotrbu do dozorčí rady nominovala vicepremiérka Peake, potvrdil informaci iHned.cz mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.

Informaci webu potvrdil sám Kotrba, o podrobnostech ale mluvit nechtěl. Ministerstvo v tiskovém prohlášení doplnilo, že v současné době nejsou členové dozorčí rady Budějovického Budvaru honorováni.

Kotrba vedl kabinet Peake jako místopředsedkyně vlády a posléze se stal vedoucím jejích poradců jako ministryně obrany. Peake po pouhých osmi dnech ve funkci šéfky obrany ale skončila a resort spolu s ní opustil i Kotrba.

Funkce ve firmách se státním vlivem v poslední době získali například exposlanci ODS Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa. Šnajdr se objevil v dozorčí radě společnosti Čepro, Fuksa zamířil do čela Českého Aeroholdingu, kam ho následoval i exministr obrany a exsenátor Alexandr Vondra.