Do Česka letos přijede prvních 200 uprchlíků

Ilustrační foto uprchlíků

Ilustrační foto uprchlíků Zdroj: ctk/ap

Česko by letos chtělo přijmout téměř 200 z 1500 uprchlíků, kteří by měli do země přestěhovat do konce roku 2017. Informovalo o tom ministerstvo vnitra v tiskové zprávě po dnešním jednání pracovní skupiny, která má zajistit hladký průběh přesídlování. Do Itálie a Řecka, jež čelí velkému náporu migrantů, vyjedou styční důstojníci, kteří se budou podílet na přesídlení.

Česko zatím rozhodlo o tom, že přijme 400 uprchlíků z táborů na Blízkém východě. První stovka by měla podle vnitra přijet ještě v letošním roce, budou mezi nimi rodiny nemocných syrských dětí, které podstoupí léčbu v pražské motolské nemocnici.

Jejich přílet je plánován na polovinu října. „Rodiny budou ubytovány v dočasném ubytovacím zařízení v Praze,“ uvedla zástupkyně ředitele odboru azylové a migrační politiky Pavla Novotná. O jejich integraci se pak bude starat arcidiecézní charita a správa uprchlických zařízení.

Dalších 1100 lidí se Česko zavázalo v Evropské unii přijmout z Řecka a Itálie. Styční důstojníci v těchto zemích budou koordinovat postup k přijetí vybraných uprchlíků. „Jsme připraveni během následujících dvou měsíců relokovat prvních 95 osob,“ doplnila Novotná.

40 tisíc osob

Uprchlíci z jihoevropských zemí patří do skupiny 40 tisíc osob, na jejichž přesídlení a rozdělení se dohodly státy Evropské unie. Nyní ale běží další debata, která se týká povinného rozdělení dalších 120 tisíc žadatelů o azyl z Řecka, Itálie a Maďarska. Je tak možné, že Česko přijme i další uprchlíky, kterých by podle některých návrhů mohlo být několik tisíc.

Státy se však zatím na rozdělení nedokázaly dohodnout. Příští týden se kvůli tomu sejdou na mimořádných summitech ministři vnitra i premiéři zemí EU. Podle evropské agentury Frontex bylo za prvních osm měsíců letošního roku na vnějších hranicích schengenského prostoru zaznamenáno přes 500 tisíc uprchlíků.