Dopadne vyvěšení trenek i na Hradní stráž? Podle Zemana nese odpovědnost

Členové performerské skupiny Ztohoven stáhli 19. září na Pražském hradě prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenky.

Členové performerské skupiny Ztohoven stáhli 19. září na Pražském hradě prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenky. Zdroj: ctk

Odpovědnost za incident s vyvěšením trenýrek nad Pražským hradem nese i šéf Hradní stráže, řekl prezident Miloš Zeman. Po rezignaci šéfa prezidentské ochranky Petra Dongrese budou následovat i další rezignace nebo odvolání, poznamenal. Naznačil tak, že velitel Hradní stráže Radim Studený bude muset skončit.

Zeman řekl, že odpovědnost ochranky a Hradní stráže je nedělitelná. „Kromě pana Dongrese nese odpovědnost i šéf Hradní stráže,“ řekl Zeman s tím, že po rezignaci Dongrese budou následovat i další rezignace nebo odvolání. Podle některých lidí z Pražského hradu je ohroženo i místo ředitele bezpečnostního odboru Jana Fulíka.

Policejní prezident Tomáš Tuhý konstatoval, že z předběžných výsledků šetření incidentu, s nimiž se už seznámil, byla reakce policie na sobotní incident v pořádku. Detailní kontrola postupu ještě pokračuje. Pokud by měl následovat kázeňský postih, tak až na základě individuálního posouzení postupu zasahujících.

Z vnějšku hlídá hrad Hradní stráž, uvnitř pak policie. Skupina Ztohoven v sobotu červené trenýrky na Pražský hrad vyvěsila, aby nad ním, jak uvedla, „zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic“. Podle Hradu tak skupina zneuctila státní symboly.

Trenky, spása pro prezidenta