Dovozci náplní do elektronických cigaret porušují chemický zákon

Cigaretová válka je na spadnutí

Cigaretová válka je na spadnutí Zdroj: shutterstock

Běžnou cestou k odvykání kouření se pro řadu lidí stala elektronická cigareta, která zahřáním kapalné náplně vytvoří páru podobnou kouři. Na bezpečnost náplní se zaměřila kontrola Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), od konce ledna prověřila v Česku 35 dovozců nebo distributorů a většina z nich porušila chemický zákon.

Kontroloři už uzavřeli osm kontrol a ve všech případech konstatovali porušení zákona. Firmy teď čeká správní řízení o uložení pokuty. Podle mluvčí ČIŽP Simony Cigánkové viníkům hrozí pokuty až do výše do pěti milionů korun, záleží na závažnosti porušení zákona.

Nejčastějším prohřeškem je podle Oldřicha Jarolíma z odboru odpadového hospodářství ředitelství ČIŽP nedostatečné označení chemické směsi výstražnými symboly - například lebkou - a povinnými větami. „Označení je přitom jediným informačním zdrojem pro spotřebitele, ze kterého se dozví o závažném riziku pro jeho zdraví,“ upozornil Jarolím.

U balení scházely podle inspektorů také hmatatelné výstrahy pro nevidomé a uzávěry odolné proti otevření dětmi. Dovozci a distributoři navíc v některých případech neprovedli klasifikaci nebezpečné směsi podle chemického zákona nebo nepředávali spolu s výrobkem správné bezpečnostní listy v českém jazyce.

Kontroloři prověřili více než 170 různých směsí s různými přidanými aromaty od tabáku až po mentol či borůvku. Většina kontrolovaných směsí pocházela z Číny. Náplně do elektronických cigaret, takzvané e-liquids, se prodávají v lahvičkách o objemech od deseti do 30 mililitrů a jsou složeny z nikotinu, propylenglykolu nebo glycerolu a různých aromat.

Obvyklé koncentrace nikotinu v náplních jsou v rozmezí od nuly do 36 miligramů na mililitr, běžná náplň tak může obsahovat až 1080 miligramů nikotinu. Podle Cigánkové jsou e-liquids s tímto obsahem nikotinu klasifikovány jako toxické nebo zdraví škodlivé a nebezpečné pro životní prostředí. Smrtelná dávka pro dospělého člověka se pohybuje mezi 30 a 60 miligramy.

: