Dvě třetiny firem nedávají zprávy o hospodaření do sbírky listin

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Podhora Marek/E15

Dvě třetiny firem v Česku ignorují zákon o účetnictví, když neukládají účetní závěrku a výroční zprávu do sbírky listin obchodního rejstříku. Nejhorší přístup k plnění informační povinnosti mají podniky se sídlem v Praze. Nejméně disciplinované jsou malé firmy s tržbami do deseti milionů korun a společnosti podnikající v obchodu. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Bisnode, podle které se i tak situace nepatrně zlepšila.

Za rok 2013 informační povinnost nesplnilo 67 procent firem, ačkoli nejzazší termín vypršel na konci loňského roku. Za poslední tři roky údaje o hospodaření ani jednou nepublikovalo 45 procent firem. Dlouhodobě tuto povinnost neplní téměř 60 procent společností. Bisnode plnění této povinnosti sleduje sedm let.

Podle analytičky Bisnode Petry Štěpánové firmy zákon o účetnictví ignorují také proto, že riziko postihu ze strany státu je minimální. „Přitom pravidelným sledováním výsledků hospodaření lze v podnikání předcházet potenciálním budoucím problémům a utajování informací o hospodaření tak znemožňuje efektivní prověřování obchodních partnerů,“ uvedla Štěpánová.

Spící schránky

Firmy podle Davida Mejsnara z poradenské společnosti Apogeo často opomínají skutečnost, že za nezveřejnění rejstříkových listin hrozí pořádková pokuta až 100 tisíc korun.

„Navíc, neplní-li zapsaná osoba rejstříkové povinnosti opakovaně, může rejstříkový soud i bez návrhu zahájit řízení o zrušení zapsané osoby s likvidací. Dále se nezaložením například účetní závěrky do sbírky listin může podle zákona o účetnictví účetní jednotka dopustit také správního deliktu, kdy hrozí pokuta až do výše tří procent hodnoty aktiv,“ uvedl. Zároveň dodal, že pokud povinnost neplní člen statutárního orgánu firmy, porušuje tak povinnost péče řádného hospodáře.

Nejhorší přístup k dodržování platných právních norem mají firmy, které podle Českého statistického úřadu nevykazují tržby. V této kategorii informační povinnost dlouhodobě neplní přes 82 procent společností. „Podstatná část těchto firem jsou spící schránky, které nevykazují žádné podnikatelské aktivity,“ podotkla Štěpánová.

Nedisciplinovaná Praha

Nejlepší přístup ke zveřejňování finančních výkazů mají společnosti s ročními tržbami přesahujícími miliardu korun, nejhorší naopak firmy s tržbami do deseti milionů korun.

Z hlediska právní formy povinnost spolehlivěji plní spíše akciové společností než společnosti s ručením omezeným. Podle místa sídla jsou nejméně disciplinované subjekty z Prahy, pak z Plzeňského, Olomouckého, Jihomoravského a Středočeského kraje. Nejspolehlivější jsou firmy z Královéhradeckého kraje.

Z oblastí podnikání dopadly nejhůře maloobchodní a velkoobchodní firmy, nejlépe firmy podnikající v pronájmu nemovitostí a výroby elektřiny. Povinnost firmám zveřejňovat účetní uzávěrku ověřenou auditorem v Obchodním věstníku platí od 1. ledna 2007.

Založení firmy nově rychleji a levněji díky online zápisům do rejstříků