Exšéf DPP Dvořák: jsem nevinný, podám stížnost

Martin Dvořák

Martin Dvořák Zdroj: E15

Bývalý ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák připravuje stížnost proti zahájení svého trestního stíhání. Odmítá obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku a z pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, ze kterých ho protikorupční policie podezírá kvůli údajně předražené zakázce pro firmu Cross Point.

Na státní zastupitelství se chce Dvořák obrátit počátkem příštího týdne, v nejbližší době pak podá trestní oznámení na advokáta Václava Lásku, o jehož analýzu se obvinění opírá. Zváží i stížnost na postup policistů.

Společnost Cross Point údajně prodávala jízdenky ve vestibulech metra dráž než její předchůdce. Policie podle dozorujícího státního zástupce Adama Borguly začala stíhat čtyři lidi. Obvinila je z porušení povinnosti při správě cizího majetku a z pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, za což hrozí až osmileté vězení. Podle médií je mezi stíhanými bývalý radní pro dopravu Radovan Šteiner, obvinění se podle serveru Lidovky.cz týká také exředitele úseku služeb dopravního podniku Tomáše Petany a jednatele firmy Cross Point Pavla Švarce.

Dvořák obvinění odmítá s tím, že auditorská firma KPMG zakázku prověřila a ta byla v pořádku. „Jasně se ukázalo, že celá analýza pana Lásky je naprosto účelová, právně naprosto negramotná a nesmyslná, což ukázaly všechny ostatní materiály, které mám já k dispozici a samozřejmě i dopravní podnik,“ prohlásil. Podle něj také policisté v usnesení o zahájení trestního stíhání zamlčeli důležité informace, které ale již nyní mají. Bývalého ředitele dopravního podniku také prý zarazilo, že o jeho obvinění věděli novináři již 15 minut poté, co ho obdržel.

Stížnost chce podle serveru Lidovky.cz podat i Petana, také on obvinění odmítá. Šteiner zatím na dotaz ČTK ohledně dalšího postupu nereagoval. Dvořák pouze poznamenal, že jeho spoluobvinění nemají s kauzou „objektivně nic společného“.

Dopravní podnik hlavního města Prahy vypověděl smlouvu s firmou Cross Point loni na podzim. Vedení dopravního podniku se tak rozhodlo na základě trestního oznámení advokáta Václava Lásky, který pro nové vedení dopravního podniku prověřoval některé ze starších smluv.

Firma Cross Point získala kontrakt před pěti lety, když se do tendru přihlásila jako jediná. Prodej jízdenek pražského dopravního podniku měla předtím 15 let na starosti společnost Šoch. Šéf firmy Petr Šoch řekl v roce 2008 serveru Euro, že jednou z podmínek tehdejšího výběrového řízení byl nově certifikát ISO 9001, který Šochova firma neměla a nemohla si ho ani dostatečně rychle vyřídit. Cross Point pak podle dřívějších informací České televize inkasoval od roku 2009 za poskytované služby 130 milionů korun, přičemž předtím dopravní podnik platil 30 milionů korun. Podle Láskovy analýzy byl obchod účelově předražený.

Policie podle Dvořáka tvrdí, že bývalý šéf dopravního podniku účelově vypověděl smlouvu se Šochem s tím, že byl již předem dohodnut s jednatelem Cross Pointu Švarcem. S tímto tvrzením však Dvořák nesouhlasí. „Důvodem vypovězení byly problémy s poskytovatelem služby a její nízkou kvalitou,“ sdělil. Se Švarcem se prý nezná a neviděl se s ním ani při podpisu zakázky. Certifikát jakosti pak byl podle bývalého ředitele dopravního podniku standardní požadavek. Odmítá proto policejní obvinění z toho, že někoho diskriminoval nebo naopak zvýhodňoval.

Chybovala prý i policie

Dvořák si stojí i za hodnotou veřejné zakázky, podle něj byla stanovena podle zákona. Konkrétní cenu však muž neuvedl. Dodal však, že celá hodnotící komise dopravního podniku schválila doporučení vedení smlouvu s firmou Cross Point uzavřít.

Policie pak podle Dvořáka vypočetla způsobenou škodu tak, že porovnala tržby Šocha z roku 2006, které byly prý čtvrtinové než cena Cross Pointu. Služby nové firmy však byly podle exředitele několikanásobně rozsáhlejší. Policisté tak prý porušili zákonné postupy ohledně hodnocení důkazů i dalších okolností stíhání. „Všechny tyto skutečnosti svědčí o tom, že mohlo dojít ze strany policejního orgánu k velmi závažnému porušení platných právních předpisů, které musí prošetřit Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ prohlásil Dvořák.

„Analýza rozebrala jednotlivé případy a doporučila, které by se měly řešit civilněprávně, které by se měly řešit trestněprávně. Ve druhé etapě byla podána trestní oznámení,“ řekl dnes Láska s tím, že se nemůže blíže vyjadřovat kvůli tomu, že ho dopravní podnik zavázal mlčenlivostí. „Nechci klesnout na argumentační úroveň pana Dvořáka, ponechám to čistě na orgánech činných v trestním řízení. Nemám potřebu se k jeho atakům jakkoli vyjadřovat,“ reagoval pak na vyjádření exšéfa dopravního podniku ohledně účelovosti analýzy.