Firmy začínají nabírat, lidí bez práce ubývá

TPCA

TPCA Zdroj: E15

Česko má o důvod víc zapomenout na krizi, domácí trh práce se dostává do kondice. Počet lidí, kteří neúspěšně hledají zaměstnání, byl totiž koncem léta nejnižší od počátku roku 2009, kdy začala ekonomikou naplno otřásat celosvětová recese. Podle dat Českého statistického úřadu bojovalo o práci 312 tisíc lidí, tedy o patnáct procent méně než před rokem a o čtvrtinu méně než na vrcholu krize v roce 2010.

Zástupy nezaměstnaných řídnou spolu s tím, jak firmy zvyšují stavy. „V posledním půlroce pozorujeme silnější aktivitu domácích i zahraničních klientů, kteří v Česku otvírají nové pracovní pozice,“ uvádí David Petrů ze společnosti Hill International. Dokladem je i prudký růst míst nabízených přes internetové pracovní portály.

„Zaměstnavatelé do konce října letošního roku nabídli bezmála 96 tisíc volných pracovních pozic, tedy o 7,5 procenta více než loni,“ uvádí analytik serveru Jobs.cz Tomáš Dombrovský.

Zájem firem se neomezuje jen na tradiční bašty české zaměstnanosti

„Nejvíce se nabírá v automobilovém průmyslu a jeho dodavatelů. Velký boom zažívá nyní logistika v důsledku příchodu nových investorů na český trh a koncentraci mezinárodních logistických center,“ uvádí Jan Halbrštát ze společnosti ManpowerGroup.

Nabídky ale podle expertů rychle přibývají i v energetice, zákaznickém servisu či administrativě.

Stáže pomáhají lidem znevýhodněným na trhu práce