Fischer představil program, chce obnovit důvěru lidí v politiku

Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: ctk

Prezidentský kandidát a někdejší úřednický premiér Jan Fischer se v projevu, ve kterém představil svůj program, ostře distancoval od politiků, kteří dosud Česko vedli. Prezidentská volba podle něj není soubojem mezi pravicí a levicí, ale možná poslední šancí ukončit politické poměry nastavené v devadesátých letech a zabránit devastaci právního vědomí.

Fischer považuje za hlavní úkol nové hlavy státu obnovit důvěru lidí v politiku. Za své priority označil silnou ekonomiku, vládu práva, slušnost, obhajobu národních zájmů a starost o lidská práva.

Dosavadní favorit přímé volby se chce zasadit mimo jiné o zavedení úplných majetkových přiznání politiků, omezení imunity zákonodárců i některých pravomocí prezidenta. Chtěl by, aby prezident mohl na návrh premiéra rozpustit Sněmovnu a Parlament musel projednat zákon, který navrhne skupina 50 tisíc občanů. Do eurozóny by kvůli jejím problémům měla ČR vstupovat jen pokud to pro ni bude výhodné, míní.

Fischer v programu slíbil i řadu ústavních změn, které jako prezident těžko může prosadit. Mimo jiné volá po ustavení soudcovské rady. Policejní prezident a státní zástupce by podle něj měli být jmenováni se souhlasem Senátu. Imunita zákonodárců by se podle něj měla týkat jen projevů v Parlamentu a politické strany by už neměly sponzorovat firmy, jen fyzické osoby.

Žádná zákulisní jednání, slibuje Fischer

Bývalý premiér také občanům slíbil, že by funkci hlavy státu vykonával civilně. O čtvrtinu by prý snížil počet zaměstnanců Hradu a o dvacet procent plat prezidenta. Tvrdí, že by zveřejňoval všechny své schůzky v prezidentském úřadu, premiérem by prý nejmenoval nikoho z extremistické strany, nebo strany, která zpochybňuje spojenecké závazky. Jednou týdně by se jako prezident chtěl scházet s předsedou vlády.

Fischer figuruje na čele předvolebních průzkumů prakticky od chvíle, kdy oznámil svou kandidaturu. Kampaň už naplno rozběhl a koncem srpna získal 50 tisíc podpisů občanů potřebných pro kandidaturu na Hrad.

Někdejší úřednický premiér a viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj financuje kampaň ze sponzorských darů, které zveřejňuje na transparentním účtu. Jeho největším dárcem je zatím ocelářský a zdravotnický magnát Tomáš Chrenek.

Fischerovi tento týden ubyl významný konkurent v souboji o Hrad, když se kandidatury vzdal ekonom Jan Švejnar. V dosavadních průzkumech se na něj ale dotahuje expremiér Miloš Zeman.