Historické letouny i dnešní stíhačky. Podívejte se, jaké stroje se účastnily letecké show v Hradci

stíhací letoun Su-27 z Ukrajiny.

stíhací letoun Su-27 z Ukrajiny. Zdroj: ctk

Obří Antonov přistává v Praze
Letecká show
Mrija byla atrakcí i pro zaměstnance letiště
Na bývalém vojenském letišti v Hradci Králové se připravovala 2. září letecká přehlídka CIAF 2016, která se koná o víkendu. Na snímku je stíhací letoun Su-27 z Ukrajiny.
Obří Antonov přistál v Praze
17
Fotogalerie
Víkendová letecká přehlídka CIAF si vysloužila velký zájem návštěvníků, dorazilo jich přes 40 tisíc. V Hradci Králové proběhl její 23. ročník. Tradičně nabídl kompletní průřez leteckou technickou od historických strojů z první světové války až po moderní nadzvukové stíhací stroje. Loni museli pořadatelé kvůli dešti měnit program, letos se všechen naplánovaný letový i pozemní program naplnil dle předpokladů.

Mračit se tu začalo až po skončení programu. Všechno skvěle navazovalo, létalo se bez prodlevy. I s pozemním programem jsme nabídli v sobotu i v neděli skoro sedmihodinový program,“ řekl Otruba.

Letošní návštěvnost patří k průměrným. Například v roce 2012 za dva dny přilákal CIAF více než 50.000 diváků. Předloni akce uvítala 45 tisíc diváků. Loni ji významně ovlivnilo špatné počasí, přišlo zhruba 35 tisíc lidí.

Mezi novinky 23. ročníku patřil turbovrtulový lehký útočný a pozorovací letoun OV-10 Bronco z Francie, který sloužil za vietnamské válce. Na oblohu po třetí vrátil zrekonstruovaný proudový letoun MiG-15, který si nadšenci přivezli z USA a opravili.

Letecká přehlídka letos nabídla devět desítek letadel a vrtulníků z armád deseti zemí. Fanoušky letectví představila například dvojici ukrajinských letadel Su27 či dva německé stroje Eurofighter Typhoon.

Letový program tradičně tvoří výstupy akrobatických skupin, pořadatelé letos pozvali Baltic Bees Jet Team na pěti letadlech L39 nebo slovenský tým, který si říká Očovskí bačovia a létá na letounech L13 Blaník. CIAF se na hradeckém letišti koná od roku 1993, výjimkou byla několikaletá přestávka, kdy byl v Brně.