Hlášení k DPH mají poprvé podat všichni plátci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

V dubnu se povinnost vztahuje na dvojnásobně více podnikatelů. Daňoví poradci a advokáti se obávají prolomení mlčenlivosti o klientech.

Půl milionu právnických a fyzických osob má nejpozději zítra, 25. dubna, odevzdat kontrolní hlášení k DPH. Tentokrát se povinnost vztahuje na dvojnásobně více podnikatelů než v únoru a březnu, protože poprvé mají hlášení podat i ti, kteří nové formuláře nevyplňují měsíčně, ale čtvrtletně. Finanční správa jich přitom minulý týden obdržela jen pětinu, tedy sto tisíc. Za neodeslání hlášení hrozí široká škála pokud od tisícikoruny až do půl milionu. Zmírnění má v polovině roku přinést chystaná novela.

Kromě firem a živnostníků kritizují nové opatření šéfa státní pokladny Andreje Babiše (ANO) daňoví poradci. Rovných 90 procent z nich považuje hlášení za zbytečnou časovou zátěž, která se promítne do zdražení jejich služeb. To spolu s dalším nárůstem byrokracie pocítí hlavně drobní podnikatelé. „Pachatelům organizované daňové trestné činnosti se navzdory hlášením podaří před Finanční správou uniknout,“ píše se ve stanovisku Komory certifikovaných účetních.

Co s mlčenlivostí?

Daňoví poradci a také advokáti se navíc obávají prolomení zákonem uložené mlčenlivosti o klientech. Odmítají proto formuláře odevzdávat, nebo je posílají nekompletní. „V hlášení označím poskytnutí služeb jen těm klientům, od kterých disponuji výslovným souhlasem. Ve zbylém rozsahu hlášení nepodám. Stejný postup bych doporučil všem daňovým poradcům a advokátům,“ uvedl předseda Unie daňových poplatníků Ondřej Lichnovský.

Šéf Finanční správy Martin Janeček s tím nesouhlasí. „To bychom se dopracovali k tomu, že by daňoví poradci a advokáti nemuseli podávat ani daňové přiznání a platit daně. Máme stanovisko ministerstva spravedlnosti, že hlášení mlčenlivost neprolamují,“ tvrdí.

Máme stanovisko ministerstva spravedlnosti, že hlášení mlčenlivost neprolamují

Za leden a únor se povinnost vztahovala na 290 tisíc plátců DPH, hlášení jich odevzdalo 245 tisíc. Za první měsíc má dostat pokutu deset tisíc podnikatelů. U dalších úředníci zkoumají důvody, proč formuláře neposlali. Mohou mezi nimi být „bílí koně“ a další problémové subjekty. Nařízení neplatí pro ty, kteří v daném období nevykázali ekonomickou činnost. Chyby se zatím objevily jen ve zlomku hlášení.

Babiš považuje projekt za úspěšný. Podle údajů jeho ministerstva se v prvním kvartále vybralo na DPH o 4,3 miliardy korun více než ve stejném období loňského roku. „Je to zvýšení o šest procent, které není taženo růstem ekonomiky, protože tak velký růst Česko nemá,“ řekl.