Horáček se hlásí k Havlovi, čeká ho vysilující kampaň

Michal Horáček s manželkou

Michal Horáček s manželkou Zdroj: ČTK

Michal Horáček oznamuje svoji kandidaturu na prezidenta
Michal Horáček oznamuje svoji kandidaturu na prezidenta
Michal Horáček
Michal Horáček
Michal Horáček
20
Fotogalerie

Dlouhých patnáct měsíců čeká textaře, producenta a bývalého majitele sázkové kanceláře Fortuna Michala Horáčka, než svede konečný zápas o Pražský hrad. Podle očekávání oficiálně potvrdil, že se bude v přímé volbě o úřad prezidenta ucházet. 

Z jeho slov a prohlášení na oficiálním webu je patrné, že se hlásí k odkazu Václava Havla. „Moc bych si přál, aby se země úsměšků proměnila v zemi úsměvů. Mstivost je to, co musíme z veřejného prostoru odstranit,“ prohlásil Horáček. Kampaň bude podle něj „radikálně přímá, radikálně transparentní“. Horáček předloží lustrační osvědčení, výpis o studiu na vysoké škole, majetkové přiznání či zprávu o zdravotním stavu a nenechá se zastupovat reklamní agenturou.

Chce být nadstranickým kandidátem a náklady na kampaň nést sám s manželkou bez příspěvků politických subjektů, firem nebo občanů. Už kvůli tomu zřídil speciální transparentní účet. Do kampaně může vložit tak jako jeho soupeři 50 milionů korun, z toho 40 milionů v prvním kole.

„Věřím, že službu ve funkci prezidenta lze vykonávat slušněji, kompetentněji a k lidem všech názorů vstřícněji než doposud. Věřím v to, že každý z nás potřebuje respekt od ostatních členů naší pospolitosti, ale především od hlavy státu,“ uvedl Horáček. I když současného prezidenta Miloše Zemana nejmenuje, je jasné na koho naráží. Horáček přitom zpočátku ujišťoval, že proti Zemanovi nepůjde.

Anketa
Měl by se Michal Horáček stát prezidentem?
Ano
Ne

Minulý víkend však vystoupil jako organizátor a konferenciér protizemanovského shromáždění na Staroměstském náměstí u příležitosti 28. října. Zda Horáček vyzve stávajícího prezidenta, se zatím neví. Zeman se chce ke svému možnému pokusu o druhé funkční období vyjádřit až příští rok v březnu. „Když chcete léčit nenávist, musíte se jí vystavit,“ nevylučuje Horáček střet se Zemanem.