Hrad ve sporu s Gema Art uspěl jen částečně, většinu peněz firma nemusí vracet

Pražský hrad (ilustrační foto)

Pražský hrad (ilustrační foto) Zdroj: Tomas Novak, Euro

Správa Pražského hradu uspěla jen částečně v soudním sporu o vydání peněz, které v roce 2008 vyplatila firmě Gema Art po vyhlášení exekuce na některé objekty Hradu včetně svatovítské katedrály. Podle dnešního pravomocného verdiktu Vrchního soudu v Praze má nástupnická společnost Gema Art Group vrátit hradní správě celkem 342 tisíc korun, ačkoliv správa se žalobou domáhala vyplacených 1,7 milionu korun. Správa navíc bude muset uhradit náklady soudního řízení.

Odvolací vrchní soud dnes Správě Pražského hradu přiznal navrácení části úroků z prodlení, které byly špatně vypočteny. Jinak dal za pravdu restaurátorské společnosti Gema Art Group v tom, že peníze původně vymožené na Hradu nebyly bezdůvodným obohacením, protože jejich vyplacení mělo oporu v hmotném právu.

Právní zástupce Správy Pražského hradu Václav Hlavín odmítl výzvu předsedkyně odvolacího senátu k jednání o smíru s žalovanou firmou. „Prostor ke smíru nevidím, kauza se táhne řadu let a názory se zopakovaly tisíckrát. Můj klient je navíc příspěvkovou organizací, a je tedy v úplně jiném postavení než soukromý podnikatel,“ uvedl.

Spor od roku 2001

Počátek sporu spadá do doku 2001, kdy správa Hradu odmítla zaplatit firmě Gema Art část honoráře v souvislosti s Hradem pořádanou výstavou o působení italských renesančních a barokních umělců v Praze. Firma se rozhodla vymáhat částku exekucí, kvůli níž Hrad nesměl v roce 2007 nakládat s některými svými budovami včetně Chrámu sv. Víta. Exekutor totiž usnesení soudu odeslal katastru nemovitostí, který hradní objekty zablokoval.

Hrad následně vymáhanou částku převedl na účet exekutora, Nejvyšší soud však poté zrušil související rozsudky a soudní řízení se nakonec zastavilo. Správa Hradu proto tvrdila, že právní důvod k zaplacení částky odpadl, a požadovala po Gema Art Group vrácení peněz.