Hříchy ze států EU v Česku utajit nepůjde

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Senát dnes schválil novelu zákona, podle níž Češi odsouzení jinde v EU o tom doma dostanou zápis do rejstříku trestů. Přijatá novela, kterou ještě musí podepsat prezident, také zvyšuje poplatek za výpis z rejstříku o 50 na 100 korun.

Češi budou mít podle novely v rejstříku uvedeny informace o tom, zda byli odsouzeni v jiném členském státě EU. V případě, že by šlo o trestní řízení, budou úřady na toto odsouzení pohlížet, jako by šlo o verdikt českého soudu. Výjimkou budou pouze prohřešky, které nejsou v ČR trestným činem.

„Jsem hluboce přesvědčen o výrazném přínosu (normy) v oblasti postihu trestné činnosti, která je páchána na celém území EU jak občany jednotlivých členských států EU, tak…osobami, které jsou občany třetích zemí,“ řekl senátorům ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Novela vychází z evropské směrnice. Sjednocuje nakládání s informacemi zaznamenanými v rejstříku trestů. Nyní se vyměňují informace jednotlivě, nově to bude automaticky. Povede to ke zrychlení a zlevnění procesu.

Do rejstříku bude mít podle předlohy nově přístup vězeňská služba. Novela dále upravuje zkušební dobu při podmíněném propuštění lidí z vězení.