Hrozba terorismu v Česku klesla, policie mírní bezpečnostní opatření

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

V Česku v novém roce přestala platit zvýšená bezpečnostní opatření, která se po listopadových teroristických útocích v Paříži týkala třeba obchodních center. Uvedl to ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Přesto pro policii platí stupeň bdělosti. Česko podle ministra zatím nemá informace o tom, že by zemi hrozil teroristický útok.

Zvýšená bezpečnostní opatření přijala česká policie loni v noci ze 13. na 14. listopadu, během níž v Paříži při sérii teroristických útoků zemřelo kolem 130 lidí. Policie od útoků víc hlídala obchodní centra, mezinárodní letiště nebo francouzskou ambasádu. Podle Chovance tato zvýšená opatření skončila posledním dnem loňského roku. „V mezidobí se nic nestalo,“ podotkl Chovanec.

Podle ministra v současnosti nejsou informace, že by mohla být země ohrožena. „Nemáme informaci, že by na území České republiky hrozil nějaký teroristický úrok nebo vyšší míra kriminality,“ zdůraznil Chovanec.

Bezpečnostní rada státu a vláda by letos měly schválit zavedení čtyř stupňů ohrožení, které mají jasně stanovit rozsah opatření, která stát zavádí. Nejnižší je označen nulou, nejvyšší trojkou. Nula znamená ideální stav, jednička stupeň zvýšené bdělosti, dvojka blíže neurčené riziko směřující vůči Česku a trojka vysokou míru jistoty, že se něco stane. Nyní v zemí platí stav, který odpovídá budoucímu stupni jedna.