Incident na FAMU do konce týdne prověříme, uvedl šéf policie

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Policejní prezident Tomáš Tuhý Zdroj: ctk

Policejního prezidenta Tomáše Tuhého netěší přítomnost policie na FAMU, kde byla při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze kvůli vyvěšení tibetské vlajky. Výsledky prověrky zásahu chce zveřejnit do konce týdne. Tuhý to dnes řekl ČTK. K vysvětlení postupu policie ve škole šéfa policie vyzval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

FAMU se během návštěvy čínského prezidenta ve dnech 28. až 30. března připojila k iniciativě veřejného vyvěšení tibetské vlajky coby symbolu vyjadřujícího podporu všem osobám a skupinám, jejichž lidská práva jsou porušována perzekucí ze strany čínského režimu. Přímo v budově se o ni zajímali dva muži, kteří se představili jako příslušníci kriminální policie.

Ministr chce, aby případ tibetské vlajky na FAMU byl důkladně prošetřen a vysvětlen. „Přítomnost policistů na filmové akademii mě osobně netěší. V tomto příběhu jsem přesvědčen, že uděláme velmi rychlou prověrku,“ řekl Tuhý. Její výsledky chce zveřejnit do konce týdne. Podle něj budou k dispozici dříve než výsledky kontroly celého bezpečnostního opatření, která se v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta koná. Ty by měly být známé příští týden.

Tuhý stojí za svými podřízenými. Policisté podle něj udělali při návštěvě významného státníka „velký kus práce“. „To, že jsme v současné době dostali řadu různých podnětů, mě netěší. Na druhou stranu budeme muset tyto věci analyzovat a vysvětlit,“ dodal Tuhý. Nelíbí se mu také názory, podle kterých by policie byla pod něčím vlivem. „Skutečně se chci ohradit proti názoru, že by byla policie pod jakýmkoliv vlivem, pod řízením kohokoliv jiného než pod bezpečnostním řízením policie samotné,“ zdůraznil Tuhý.

Chovanec po šéfovi policie také chce, aby vysvětlil incident v Bochově na Karlovarsku, kde byli na policii předvoláni lidé, kteří prezidenta Miloše Zemana uvítali protestními transparenty. Dnes policie uvedla, že se protiprávního jednání nedopustili. Museli podat vysvětlení na policii, ale před přestupkovou komisi naopak půjde muž, který se snažil transparenty poškodit.

Pavel Páral: Zemanova čínská normalizace