Je to hnus, řekl Schwarzenberg o Klausově výzvě proti imigraci

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: CTK

Předseda opoziční strany TOP 09 při dnešní tiskové konferenci kritizoval výzvu bývalého prezidenta Václava Klause Proti imigraci, stejně tak i výroky současné hlavy státu Miloš Zemana a ministra financí Andreje Babiše.

„Čelní představitelé našeho národa straší a povzbuzují nenávist,“ řekl Schwarzenberg. „To je nejhorší, co může politik dělat. V minulosti jsme bojovali proti rasismu a nevidím důvod, proč s tím přestat.“ Češi by podle Schwarzenberga měli dostát odkazu svých předků, kteří bojovali proti rasismu nacistického Německa.

Podle předsedy TOP 09 Česká republika nemá ke strachu z vlny uprchlíků, ta mu navíc prý může přinést nové talentované pracovníky. „Přistěhovalci budou přínosem. Vítáme lidi, kteří u nás budou chtít být.“

Vedení TOP 09 zároveň schválilo prohlášení, které shrnuje jeho postoje. „Nefandíme povinným kvótám na uprchlíky,“ řekl místopředseda strany Marek Ženíšek. „Česká republika je schopná se o několik tisíc uprchlíků postarat bez administrativního nařízení.“

Klausova výzva

Bývalý prezident Václav Klaus výzvu Proti imigraci představil minulou sobotu na briefingu na výstavišti v Lysé nad Labem. Text vyzývá českou vládu k zajištění vnitřní bezpečnosti a vnější nedotknutelnosti hranic státu všemi prostředky včetně využití policie a armády.

Současný prezident při tiskové konferenci minulý týden přirovnal migrační krizi k vlně cunami. Zeman řekl, že si připadá jako turista na thajské pláži, který si chce vyfotit „vlnku“ v dáli a netuší, že ho tato vlna zahubí. Ministr financí k uprchlické otázce před dvěma týdny řekl, že je potřeba uzavřít vnější hranice schengenského prostoru a bránit ho před přílivem uprchlíků.