K Chovancovi na vnitro míří bývalý šéf finanční policie

Milan Chovanec

Milan Chovanec

Vladimír Zimmel se má stát náměstkem šéfa rezortu za ČSSD Milana Chovance.

Když na začátku roku 2007 tehdejší ministr vnitra za občanské demokraty Ivan Langer sloučil finanční a protikorupční policii, prvně jmenovaný elitní útvar jako samostatná složka nejprve formálně a pak i fakticky zanikl. To byl také důvod, proč si jeho šéf Vladimír Zimmel o rok později podal žádost o odchod do civilu. Uniformu svlékl po 20 letech služby. Teď se má na vnitro vrátit jako náměstek nového šéfa rezortu za ČSSD Milana Chovance. Serveru E15.cz to potvrdilo několik zdrojů blízkých Lidovému domu. Reakci Zimmela redakce zjišťuje.

Podle dřívějšího Zimmelova vyjádření finanční policie zanikla proto, že vyšetřovala velké kauzy, což prý korupčním strukturám začalo vadit. „Specializované pracoviště výnosů a praní peněz, které bylo zařazeno pod protikorupční policii, bylo zdecimováno odchody těch nejzkušenějších kriminalistů a odešli z něj bez výjimky také úplně všichni velitelé,“ komentoval výsledek reorganizace Zimmel.

Vladimír Zimmel, nový náměstek ministra vnitraVladimír Zimmel, nový náměstek ministra vnitra | Repro: CT24Zimmel absolvoval policejní akademii, postupně se začal specializovat na finanční kriminalitu, zejména na praní špinavých peněz.

Nový náměstek sám se označuje za „ideového otce“ problematiky vyhledávání a zajišťování zločineckých zisků. Po zrušení finanční policie několik měsíců působil jako náměstek ředitele Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování.

Babiš by finanční policii obnovil

Především na podvody s DPH neboli karuselové obchody se chce podle svých slov zaměřit nový ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Přimlouvá se proto za obnovení dřívějšího Zimmelova útvaru. „Otázka je, zda finanční policii nespojit s celníky jako na Slovensku, kde mají sedm stovek kukláčů a dělají zásahy,“ řekl.

Karuselové obchody dosahují podle expertů úrovně 2,7 procenta českého HDP. Ministr připomněl, že naši východní sousedé je už rok a půl úspěšně stíhají, což však znamená, že se tito podvodníci přemísťují do České republiky.

Krize v ČSSD zachránila Milanu Chovanci kariéru