Kobra může mít potíže se zabaveným majetkem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Mlada fronta E15

Jachty, auta, motocykly, starožitnosti nebo umělecké předměty. I ty budou končit ve spárech Kobry, tedy týmu na potírání daňových úniků a daňové kriminality. Zdaleka ne vždy se totiž podaří zabavit peníze. Jenže je otázka, zda se takové nemovitosti podaří rychle odprodat, aby se nehromadily ve skladech ministerstva vnitra. Úplně stejné problémy řešila před několika lety i bývalá finanční policie.

Šéf rezortu Milan Chovanec (ČSSD) neskrývá, že komplikace může způsobit pomalá práce soudců a úředníků, kteří budou mít odprodej zabavených věcí na starosti. Podle něho je klíčové, aby justice i zainteresovaná ministerstva konaly co nejrychleji, jinak bude efektivita výnosů z trestné činnosti nízká. „Proces, kdy na základě soudního rozhodnutí propadnou nemovitosti státu a lze je prodat, nemůže trvat léta. Třeba u automobilů jde cena rapidně dolů,“ řekl Chovanec.

Odprodej by mohl zajišťovat Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Spolu s rezortem financí předpokládáme, že celá tato problematika bude řešena v rámci legislativních změn, které se v souvislosti s týmem Kobra chystají. Musíme se zájmy státu naučit prosazovat rychle,“ dodal ministr.

ČNB dál odmítá registr účtů
Dalším sporným místem je vznik registru účtů, kde je nutná novela zákona o ČNB. Právě centrální banku se však dosud ministrům vnitra a financí nepodařilo přesvědčit. Oficiální stanovisko instituce je mlhavé. „Očekáváme, že se na nás předkladatelé návrhu obrátí s konkrétními návrhy, které jsou v diskuzi. Až na tomto základě může ČNB nějak rozhodnout,“ reagoval mluvčí banky Tomáš Zimmermann. Podle Chovance by databáze neobsahovala zůstatky nebo pohyby na účtech. Pouze by tam byl údaj, u které banky s licencí ČNB má daný podnikatelský subjekt účet.

Podle Chovance by byla chyba, kdyby úřad prodával zabavené věci formou výběrových řízení, která jsou zdlouhavá. „Osobně bych se klonil k tomu, aby se pořádaly elektronické aukce. Na základě odborného odhadu se stanoví minimální cena jachty či vozu, a kdo dá víc, ať je získá v reálném čase,“ nastínil.

Aby tým Kobra mohl začít plnohodnotně pracovat, musí se podle Chovance novelizovat několik zákonů. Například normu o DPH, aby policisté a celníci mohli podobně jako na Slovensku detekovat podezřelé obchody. Vedle toho má být znovu trestná příprava daňového úniku. Na této změně se však zatím vláda jednoznačně neshodla.

Glosa: Kobra útočí