Kobra odhalila krácení daní za 253 milionů, obviněno bylo šest lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Policie obvinila šest lidí kvůli fiktivním obchodům s cigaretami a alkoholem, který měl směřovat na Slovensko, do Polska a do Maďarska. Za krácení daní ve výši 253 milionů korun jim hrozí až deset let vězení. Zásah proti organizované skupině tento týden provedl tým Kobra, který tvoří policisté, celníci a specialisté finanční správy.

Obviněná šestice ve věku od 29 do 59 let údajně deklarovala dodání alkoholu a cigaret z Česka do států EU nejméně od 1. srpna 2011 do současnosti. Výrobky ale podle vyšetřovatelů nebyly do zahraničí vyvezeny a prodávaly se v Česku. Kvůli fiktivním obchodům údajně obvinění založili několik tuzemských i zahraničních obchodních společností, které buď ovládali, nebo do nich dosadili takzvané bílé koně.

„Tím fiktivním dodáním do jiného členského státu EU se vlastně očistilo zboží od DPH a na jedné krabičce tato skupina ušetřila 12 až 14 korun podle druhu značky,“ uvedl zástupce generálního ředitele finanční správy Jiří Žezulka. Podle něj měl fiktivní obchod s cigaretami hodnotu 1,2 miliardy korun. Zásah se týkal i alkoholu. Podle zástupce generálního ředitele celní správy Davida Chovance ale nebyl předmětem trestné činnosti a stal se zabaveným zbožím.

Žežulka: Dostali jsme se na čtyři pětiny celkové školy

Útvar Kobra na případu začal pracovat letos v březnu. Zásah se uskutečnil od 7. do 9. října na 40 místech v Česku. Při razii bylo zadrženo 15 lidí, devět jich bylo propuštěno. Podle šéfa protikorupční policie Jaroslava Vilda se obvinění netýkalo třeba zaměstnanců firem nebo nastrčených bílých koní. „Spolupráce bílých koní s obviněnými bývá v podobných případech různá, a ne vždy jsme schopni takového bílého koně obvinit,“ dodal Vild. Obvinění jsou podle něj stíháni na svobodě.

Při zásahu provedlo 600 členů útvaru Kobra 15 domovních prohlídek. Jako výnos z trestné činnosti bylo zajištěno přes 800 tisíc eur na bankovních účtech a dalších 50 tisíc eur v hotovosti. V rámci daňové exekuce bylo zadrženo 11 milionů korun, 70 vozidel, a také cigarety, alkohol a potraviny za 140 milionů korun. „Dostáváme se na čtyři pětiny celkové škody a považujeme to za mimořádný úspěch,“ řekl Žezulka. Zabavené věci půjdou do dražby.

Na pomoc musela přijet i armáda

S transportem zabaveného zboží pomáhala armáda, aby se předešlo možným problémům při převozu, který by mohly způsobit soukromé firmy. „Pro akci jsme dali k dispozici 35 kamionů, zhruba 70 vojáků a vysokozdvižné vozíky. Při transportu zboží také asistenci vojenské policie a dali jsme k dispozici dva z vojenských skladů,“ vyjmenoval ministr obrany Martin Stropnický.

Tým Kobra funguje od poloviny června a zaměřuje se na boj proti velkým daňovým únikům. V létě tým oznámil odkrytí daňových úniků při fiktivních obchodech s nanodisky za 269 milionů, v oblasti reklamy za 289 milionů a s pohonnými hmotami za 650 milionů korun. V září Kobra uvedla, že ve Zlínském kraji odkryla daňový únik při obchodování s toaletním papírem, papírovými ubrousky a utěrkami se škodou nejméně 25 milionů korun.