Kobra řeší prvních pět kauz, má jít o miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, E15

Speciální skupina pro boj proti velkým daňovým únikům a daňové kriminalitě, takzvaná Kobra, pracuje na prvních pěti kauzách. První výsledky představí zřejmě na konci léta. Kobra začala v Česku fungovat v polovině června.

„Výše škody u těchto kauz by mohly přesáhnout celkem jednu miliardu korun. Jedná se o rozsáhlé karuselové podvody se specifickými komoditami,“ uvedl zástupce generálního ředitele finanční správy Jiří Žežulka. Karuselové podvody vznikají tak, že zboží zakoupené v jednom státě bez DPH je v jiném státě prodáno včetně DPH, aniž obchodník odvedl daň.

V týmu Kobry jsou odborníci z finanční správy, policie a celní správy. Tyto orgány dříve pracovaly samostatně. Nyní si mohou vyměňovat informace, vybírat kauzy, které bude Kobra řešit, i volit způsob jejich zveřejňování do médií. Tuzemská Kobra spadá pod útvar protikorupční policie.

Ve skupině je stovka lidí, Kobra by se postupně měla rozšířit i do krajů. Český tým specialistů vznikl na základě zkušeností ze Slovenska, kde tým Kobra už pracuje. „Česká Kobra“ se bude zabývat podvody se škodou přes 150 milionů korun.

Na Kobru naváže síť státních zástupců

V souvislosti s Kobrou by měla podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana vzniknout síť specializovaných státních zástupců na daňovou kriminalitu. „Tým Kobra je dobré uskupení na operativní rozpracování věci, když se posouváme do fáze trestního řízení, nastupuje dozor státního zástupce. Je dobré, abychom měli specializované státní zástupce na dozor nad těmito kauzami,“ uvedl.

Tato síť by měla navázat na podobnou síť specialistů na zajišťování výnosů z trestné činnosti na státním zastupitelství. „Máme s tím dobré zkušenosti, za tři roky jsme zosminásobili zajištěné výnosy na 8,5 miliardy v minulém roce,“ podotkl Zeman. Specializovaní žalobci by měli působit u každého krajského a vrchního státního zastupitelství.

Do budoucna má pomoci nová legislativa

Pozornost by měla být podle Zemana zaměřena na podvody s DPH a sofistikovanější trestnou činnost a spolupráci se zahraničím. V budoucnu by mohly přijít i legislativní návrhy, například o zúžení povinnosti mlčenlivosti některých subjektů či znovuzavedení trestnosti přípravy daňového trestného činu.

Protikorupční policie loni prověřovala případy, při nichž měla na daních vzniknout škoda víc než 36 miliard korun, což byl meziroční nárůst o téměř 15 miliard korun. Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu ze začátku února činily nedoplatky na daních v roce 2012 téměř 135 miliard korun.

David Klimeš: Kobra ano, registr ne