Krúpa chce předvolat k soudu Sobotku, Bakalu a Teličku kvůli bytům po OKD

Pavol Krúpa

Pavol Krúpa Zdroj: profimedia

Zdeněk Bakala
Pavel Telička, místopředseda Evropského parlamentu
Bohuslav Sobotka, expremiér ČSSD
4
Fotogalerie

Společnost ARC equity services slovenského miliardáře Pavola Krúpy chce předvolat expremiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a další bývalé ministry, místopředsedu Evropského parlamentu Pavla Teličku a bývalé spolumajitele OKD Viktora Koláčka a Zdeňka Bakalu jako svědky ve sporu, který začne ve čtvrtek řešit Okresní soud v Ostravě. ARC se domáhá 856 tisíc korun jako náhrady škody za jeden z bývalých bytů OKD, který jejich vlastníci, společnost Residomo (bývalé RPG Byty) a předtím RPG Industries, neprodali nájemníkům.

Přes 43 tisíc bývalých hornických bytů koupila od státu v roce 2004 spolu s šestačtyřicetiprocentním podílem v těžební společnosti OKD skupina Karbon Invest podnikatelů Koláčka a Petra Otavy (zemřel v roce 2015). O dva měsíce později svůj celý podíl v OKD, téměř 96 procent, prodala kyperské investiční společnosti RPG Industries vedené Bakalou. Byty pak vlastnila dceřiná společnost RPG Byty.

Podle privatizační smlouvy měli mít nájemníci v případě prodeje bytů předkupní právo a měli je koupit za netržní ceny. Firma jednotlivé byty neprodávala, v roce 2015 ale celou společnost koupili noví majitelé a později ji přejmenovali na Residomo. Za nové majitele vystupuje mezinárodní společnost Round Hill Capital, která sídlí v Londýně.

Krúpově firmě postoupila své pohledávky nájemnice jednoho z bytů. Škoda podle firmy vznikla nájemníkům tím, že nebyla dodržena povinnost přednostní nabídky za zvýhodněnou cenu. Suma 856 tisíc korun, kterou ARC vymáhá, představuje rozdíl mezi částkou, na niž byl jeden byt oceněn při privatizaci (40 tisíc korun), a cenou bytu dle pozdějšího znaleckého posudku (896 tisíc korun). Kdyby Krúpa s žalobou uspěl, otevřelo by to zřejmě cestu pro další nájemníky bývalých hornických bytů.

Sobotka byl v roce 2004 ministrem financí. Krúpa chce jako svědky k soudu předvolat ještě tehdejší ministry průmyslu Milana Urbana, zdravotnictví Marii Součkovou (všichni ČSSD), zahraničí Cyrila Svobodu a životního prostředí Libora Ambrozka (oba KDU-ČSL). Telička byl dříve členem představenstva společnosti NWR, jíž patřilo OKD.

Svou žalobu dnes ARC také doplnila. Podle společnosti je možné, že se žalované firmy dopustily úmyslného porušení dobrých mravů a bezdůvodného obohacení.

Jak být bohatý? Dozvíte se to v investičním magazínu E15. Na stáncích od 19. února, objednávat lze i zde

Video placeholde

Jak být bohatý - investiční magazín E15 Premium • E15