Kvůli částečnému prolomení limitů lomu ČSA by padlo 170 domů

ilustrační foto

ilustrační foto

Při částečném prolomení těžebních limitů na dole Československé armády (ČSA) by bylo nutné v jižní částí Horního Jiřetína na Mostecku zbourat 170 domů, tedy zhruba pětinu města. Tvrdí to čtvrteční vydání deníku Dnes. Miroslav Kynčl z tiskového odboru ministerstva průmyslu a obchodu deníku potvrdil, že pokud by vláda souhlasila s uvedenou variantou, bylo by nutné bourání domů zhruba v tomto rozsahu.

Deník ale dodává, že návrh, který by zahrnoval bourání lidských sídel, zřejmě v kabinetu stejně nemá šanci, protože ho odmítají premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) má vláda předložit návrhy různých způsobů prolomení limitů. Již dříve uvedl, že existují pouze dvě reálné varianty. Buď budou limity upraveny jen na dole Bílina, kde posunutí hranice pro těžbu žádné domy neohrožuje, nebo stát prolomí limity nejen na Bílině, ale částečně i na na dole ČSA. Dvě další teoretické varianty jsou ještě úplné zachování limitů zavedených v roce 1991 a plné prolomení včetně zbourání Horního Jiřetína a Černic. Kynčl v Deníku uvedl, že tyto mezní varianty ministr nepreferuje.

Jiřetín není jedinou ohroženou obcí

Starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt je ostře proti jakémukoli prolomení limitů, které by vyžadovalo zbourání domů. „I na jihu bydlí lidé, kteří mají udržované domy, chtějí tu žít. Je tam navíc podnik Cannoneer,“ cituje ho list, který také varuje, že Horní Jiřetín není jediné ohrožené místo. Těžba by se posunula i dále k okraji osady Černice a k Litvínovu, kde by se zastavila jen několik set metrů od sídliště Janov a vilové čtvrti Hamry a zničila by silnici spojující Jiřetín s Mostem.

Prolomení limitů podporuje kromě těžařů například Českomoravská konfederace odborových svazů, která si přeje, aby se vláda zabývala všemi alternativami, tedy i úplným prolomením. Odbory argumentují tím, že těžba znamená zaměstnanost. Důl Bílina, u něhož na prolomení limitů panuje shoda, patří Severočeským dolům ze skupiny ČEZ. Důl ČSA patří společnosti Severní energetická Jana Dienstla a Pavla Tykače, původně se společnost jmenovala Litvínovská uhelná, předloni se vyčlenila ze skupiny Czech Coal.

Jan Mládek: Navrhnu vládě dvě varianty prolomení těžebních limitů

Stát chystá malé prolomení limitů. Chce 180 milionů tun uhlí z dolu Bílina