Levice zkritizovala církevní restituce, senátem nejspíš neprojdou

Vladimír Dryml

Vladimír Dryml Zdroj: E15

K loupeži za bílého dne či k Pandořině skříňce dnes levicoví senátoři přirovnávali vládní návrh církevních restituci. Především zástupci ČSSD během jednání trvajícího od rána zákon ostře kritizovali. Předpokládá se, že senátoři restituce odmítnou.

Asi nejaktivnější byl bývalý člen ČSSD Vladimír Dryml, který nedávno přešel k SPOZ Miloše Zemana. Podle něj hrozí, že katolická církev nově nabytý majetek prodá a zisky si odnese Vatikán. „Vatikánská banka IOR, v níž mohou skončit veškeré výnosy z případného prodeje majetku Vatikánu v České republice, protože nikde se nepíše, že církev nemůže okamžitě prodat, se zmítá přitom ve skandálech spojených s praním špinavých peněz,“ upozornil s tím, že Spojené státy papežský stát v lednu zařadily na seznam zemí, kde hrozí praní špinavých peněz.

Dryml církevní restituce přirovnal k přerozdělení majetku po bitvě na Bílé hoře. Schválením návrhu se podle něj otevírá prostor pro šlechtické restituce. „Mám strach, že Vatikán už je za dveřmi, šlechtici už se seskupují, aby si sebrali, co lze,“ reagovala na Drymlovo více než půlhodinové vystoupení senátorka za ODS Alena Palečková.

Prezidentský kandidát sociálních demokratů Jiří Dienstbier protestoval proti tomu, že církvím se navrátí i majetek, o který přišly během pozemkové reformy zahájené v roce 1919.

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) se obává, že navrácení majetku církvím by mohly stejně jako privatizaci provázet komplikace. ČSSD podle ní není proti majetkovému vyrovnání státu s církvemi obecně, před těmito problémy uchránit je ale třeba církve ochránit. Předsedkyně senátorů TOP 09 a STAN Soňa Paukrtová k tomu podotkla, že o majetkovém vyrovnání s církvemi se jedná už 22 let, ale sociální demokraté za tu dobu žádný vlastní návrh nepředložili.

Senát, v němž má levice většinu, dnes vládní návrh církevních restitucí zřejmě odmítne. Premiér Petr Nečas tím ale není příliš znepokojen. Poslanci vládních stran prý Senát přehlasují. Nečas dodal, že kvůli protahujícím se jednáním o restitucích je zablokován územní rozvoj 1500 obcí. „Z dlouhodobého horizontu je pro stát výhodnější a šetrnější než setrvání současného stavu,“ řekl.