Levicový Senát opět vládě odmítl její program reforem

Milan Štěch

Milan Štěch Zdroj: E15

Senát stejně jako loni odmítl národní program reforem. Vládu vyzval k zastavení plošných škrtů a k přijetí prorůstových opatření. Pro vládu to ale není závazné. Program souvisí se Strategií Evropa 2020 na zvýšení konkurenceschopnosti EU a je určen unijním orgánům, které už k němu svá doporučení daly.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) požádal vládu, aby program dávala horní komoře k vyjádření ještě před odesláním do Bruselu. „Národní program reforem by se na rozdíl od projednávání vnitrostátní reformní agendy neměl stát rukojmím politického zápolení,“ komentoval za vládu postoj Senátu ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Poznamenal, že neplnění reforem by v konečném důsledku mohlo vést k sankcím ze strany EU. Podotkl, že Evropská komise ani rada neměly k programu zásadní výtky. Unijní doporučení podle Vondry „většinově podporují“ nutné reformní kroky, které vláda prosadila nebo plánuje.

„Dosavadní postup současné koaliční vlády … bohužel vede naopak nejen ke chronickým a nebývale a již nebezpečně vysokým schodkům veřejných financí, ale rovněž k dlouhodobé stagnaci ekonomického výkonu,“ stojí ve stanovisku Senátu.

Horní komora na popud svého hospodářského výboru také konstatovala, že řada jeho výhrad je v souladu s kritikou EK a že vláda se s nimi vyrovnala pouze částečně. Jako příklad uvedla nízké faktické zdanění živnostníků oproti zaměstnancům. Štěch dodal, že vládní opatření k zlepšení nevedou, což dokládá vývoj HDP a recese, a Senát je oprávněně odmítal, včetně důchodové reformy. Vondra oponoval, že u důchodové reformy Evropská komise požaduje ještě radikálnější přístup, než který prosadila vláda.