Lítačka se osvědčila a lze ji přepnout do standardního režimu, tvrdí hodnotící zpráva

Lítačka

Lítačka Zdroj: ctk

Pražská karta MHD lítačka je připravena na přechod z pilotního do standardního režimu fungování. Vyplývá to z materiálu, který by měli v úterý projednat pražští radní. V pilotním režimu provozovatel karty, firma Operátor ICT, postupně rozšiřoval a zlepšoval služby a prověřoval technologie. Kartu vydává město od března a postupně má zcela nahradit opencard. Lítačku od jejího spuštění kritizuje opozice.

"Během pilotního provozu systém Lítačka nevykazoval provozní či jiné anomálie. Pokud byly zjištěny drobné provozní problémy, byly neprodleně řešeny a neměly dopad na žadatele nebo vlastní funkčnost karet," píše se v materiálu.

V rámci pilotního provozu Operátor ICT rozšiřoval mimo jiné místa, kde je kartu možné objednat nebo zavedl objednání lítačky přes internet. Vydáno bylo necelých 200 tisíc karet. Potíže měla lítačka při provozu dvakrát, kdy došlo k výpadku, a to letos v polovině dubna a na začátku července. Každý z nich trval asi 20 minut.

Pokud se město rozhodne kartu převést do standardního režimu, bude pak muset uzavřít s Operátorem ICT novou smlouvu, a to na standardní provoz lítačky.

Kartu kritizují od jejího spuštění opoziční zastupitelé. Na posledním jednání zastupitelů uvedli, že smlouvy uzavřené v rámci vývoje karty vzbuzují podezření, že Praha mohla porušit zákon o veřejných zakázkách. Podle pirátů existuje rovněž podezření, že mohlo dojít i k dělení zakázek.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) na začátku září médiím oznámila, že město za pořízení lítačky zaplatilo 8,2 milionu korun, měsíční náklady na provoz vycházejí na 4,4 milionu korun. Podle opozice je k nákladům třeba ještě připočítat provoz Operátora ICT, který prý jen loni vyšel na 81 milionů korun.

Karty lítačka město vydává od března a postupně nahrazují opencard. Lítačku si za půl roku vyzvedlo 193.000 cestujících. Opencard, která stála 1,75 miliardy korun, vlastnilo asi 1,2 milionu lidí. V období od poloviny letošního roku do března roku 2017 vyprší platnost 700.000 karet opencard. Magistrát má s majitelem opencard nadále nevyřešené spory. EMS po městě žádá téměř 700 milionů korun, o další desítky milionů se už soudí.