Města a obce chtějí zdanění on-line hazardu, utíkají miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jan Racek

V současnosti platný a ani nový vládní návrh zákona o provozování sázkových her dostatečně neupravuje fungování zahraničních on-line kasin v Česku a tedy ani jejich zdanění. Podle Svazu měst a obcí utíkají státu a také regionům až dvě miliardy korun ročně. Podle šéfa rezortu financí Miroslava Kalouska (TOP 09) nezačne nový loterijní zákon platit od příštího ledna, jak jeho úřad donedávna předpokládal.

Zatímco klasické herny čeká výrazná redukce, o to více bude hráče přitahovat internetové sázení a rovněž takzvané černé herny. „Pod vlivem zákazů bude kamenných heren stále méně, vystřídají je on-li kasina a soukromé hráčské kluby. Je nezbytné, aby nový zákon vyřešil jejich zdanění a aby z nich radnice měly příjmy,“ řekl výkonný místopředseda Svazu měst a obcí (SMO) Jaromír Jech.

Po zdanění internetových sázek volá i Unie herního průmyslu ČR-UNASO. „On-line kasina se sídlem v zahraničí nabízejí českým hráčům hry bez regulace a bez toho, aby odváděly státu korunu na daních. Naopak české firmy musí platit dvacetiprocentní daň z obratu a pokud nabízí hry na internetu, musí se každý jejich nový hráč registrovat na kamenné pobočce s občanským průkazem,“ připomněl sekretář unie Andrej Čírtek.

Podle odhadů inkasují nelegální zahraniční sázkové portály od českých hráčů okolo 10 miliard korun ročně. Pokud by musely mít povinně sídlo v tuzemsku a platit zde 20procentní daň stát by získal dvě miliardy. „Vláda by návrh zákona měla schválit až v okamžiku, kdy bude regulaci zahraničních on-line her obsahovat. Řešit nelegální hazard je v tuto chvíli nejaktuálnější,“ souhlasí šéf senátorů ČSSD Petr Vícha.

„Zdanění internetového hazardu zákon nyní komplexně neřeší,“ přiznal Jan Řehola z ministerstva financí. Vláda projednávání nového zákona přerušila do konce června, nyní čeká na stanovisko Evropské komise, zda je návrh v souladu s evropským právem. Teprve poté podle něj padne politické rozhodnutí, zda a za jakých podmínek zákon umožní zahraniční majetkovou účast provozovatelů sázkových her.

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes řekl, že kvůli legislativním lhůtám ve sněmovně není příliš reálné, aby zákon platil od ledna 2013, jak se původně plánovalo. „Vzhledem k tomu, že do 30. června mám teprve termín pro předložení analýzy souladu zákona s evropskou legislativou na vládu, čeká zákon ve sněmovně první čtení nejdřív v září,“ upřesnil šéf rezortu. Dodal, že problematice hazardu se mají poslanci ve zvyku věnovat podrobně a dlouho. Po třech čteních v dolní komoře musí navíc návrh schválit ještě Senát a podepsat prezident.