Ministr spravedlnosti Kněžínek změní hromadné žaloby

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek Zdroj: ČTK

Ilustrační foto
Ministerstvo spravedlnosti
3
Fotogalerie

Rezort spravedlnosti dokončil návrh zákona na zavedení institutu hromadných žalob a poslal ho do mezirezortního připomínkového řízení. Dosud se museli lidé kvůli závadným potravinám nebo špatně nastaveným bankovním podmínkám soudit samostatně. Návrh umožňuje sloučit nároky klientů do jedné žaloby.

„Při tvorbě zákona jsme zohlednili zahraniční zkušenosti, které ukazují, že se hromadné žaloby osvědčily,“ řekl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (ANO), podle kterého má předloha odlehčit soudům. „V našem návrhu jsou i velmi důležité pojistky proti zneužívání tohoto institutu,“ dodal ministr. 

Kněžínkův rezort v posledních měsících debatoval nad tím, zda by do hromadných žalob měli být automaticky zařazeni všichni poškození, nebo by se měli k žalobám jednotliví klienti aktivně přihlásit sami. Ministerstvo spravedlnosti dříve preferovalo první variantu, nakonec zvolilo kombinaci obou. 

U bagatelních věcí, kde mají jednotliví klienti nízké nároky v řádu stovek nebo nižších jednotek tisíc korun, se počítá s tím, že by do žaloby byli automaticky zařazeni všichni. Pouze dohromady totiž vytvoří klienti dostatečně vysokou částku, kterou se vyplatí vymáhat. „Často se lze setkat se situací, kdy je velkému množství lidí způsobena individuální škoda malého rozsahu,“ uvedl Lukáš Zelený z právního oddělení dTestu. „Mnozí to kvůli nejistému výsledku, vysokým časovým a finančním nákladům vzdají,“ dodal.

Naopak u žalob s vysokými nároky poškozených rezort navrhuje variantu, že by se měli lidé v určité lhůtě přihlásit k hromadné žalobě sami. V tomto případě návrh počítá s tím, že se někteří poškození budou raději soudit sami. 

Hromadné žaloby by měly být seskupené v databázi, kde mohou poškození zjistit, že se k nim mohou přihlásit nebo že jsou do nich zařazeni a mají možnost se odhlásit. 

Kdy je třeba se do hromadné žaloby sám přihlásit a kdy to bude automatické (příklady):
Aktivní přihlášení do žalobyAutomatické zařazení do žaloby

Ekologické havárie

Hromadné dopravní nehody

Vadné prsní implantáty 

Spory s telefonními operátory

Nedodané zboží z e-shopu

Neoprávněné bankovní poplatky

Pramen: Ministerstvo spravedlnosti, dTest