Nečas v regionech shání podporu. Obhájí post šéfa ODS?

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Premiér Petr Nečas napíná síly k nadcházejícímu kongresu ODS příští víkend, kde bude obhajovat post předsedy. Jistou už má podporu v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Rozhodli o tom dnes delegáti tamních regionálních sněmů. Většina klíčových regionálních sněmů se ale odehraje příští týden.

V Moravskoslezském kraji Nečas získal bezpečnou většinu 61 z 63 hlasů, ale takovou podporu nemá zdaleka jistou všude. To, že jsou ve straně i hlasy proti Nečasovi, demonstrovali například občanští demokraté na čtvrtečním oblastním sněmu ODS v Rychnově nad Kněžnou. Ti vydali usnesení, v němž žádají Nečase, aby na předsedu v zájmu strany už nekandidoval. Poukázali také na „šibeniční“ termín svolání kongresu ODS, který podle nich znemožňuje seriozní diskusi o kandidátech do vedení strany.

Volební kongres ODS se sejde první listopadový víkend, tedy krátce poté, co tento měsíc ODS utrpěla prohru v krajských i senátních volbách. Vedení ODS se na nadcházejícím kongresu strany zřejmě výrazně promění a pokud předseda strany Nečas obhájí pozici šéfa strany, přijde o většinu svých bývalých spojenců mezi místopředsedy.

O tom, kdo se bude o místopředsednické křeslo v ODS ucházet, rozhodnou v následujících dnech právě regionální sněmy ODS. O post prvního místopředsedy se zřejmě utká nynější Nečasova zástupkyně Němcová a ministr Kuba.

Oba získali podporu právě dnes ve Zlínském kraji, na další dvě místopředsednická místa zlínští chtějí senátora a teplického primátora Jaroslava Kuberu a dosavadního místopředsedu Jiřího Pospíšila.

Nečas se při shánění podpory nebrání kritice. „Atmosféra byla velmi podobná jako v Luhačovicích, to znamená otevřená diskuse, která hodnotila aktuální politickou situaci a nelichotivou výraznou volební prohru ODS v krajských volbách. Já si této otevřené diskusní atmosféry velmi vážím,“ řekl dnes Nečas, který podporu získanou Moravskoslezském kraji hodnotí jako „poměrně jednoznačnou“.

Slušný člověk a kompetentní premiér

„Této pozice si velmi vážím a této podpory také. Beru to ale jako kritickou podporu, není to podpora bezvýhradná, já jsem taky nikdy netvrdil, že jsem bezchybný, a že všechno, co jsem udělal, je v pořádku, úžasné a skvělé,“ podotkl premiér.

Podle předseda moravskoslezské ODS Zbyňka Stanjury účastníci sněmu se svým předsedou debatovali asi 2,5 hodiny. „Převážilo to, že jsme se bavili o tom, co vlastně vrací nebo dává politické straně důvěryhodnost a došli jsme k tomu, že to jsou důvěryhodní lidé. Aby byli důvěryhodní, tak musí být slušní a kompetentní a my jsme přesvědčeni, že Petr Nečas je slušný člověk a kompetentní premiér. Tím si myslím naše delegáty přesvědčil, a proto tu důvěru získal,“ uvedl Stanjura.

V krajských volbách letos ODS zvítězila v jediném ze 13 krajů, v ostatních skončila nejlépe třetí. Senátní volby vyhrála ČSSD ve 13 z 27 obvodů, ODS zvítězila jen ve čtyřech. Volební kongres ODS se sejde první listopadový víkend.

David Klimeš: Sebevraždy ODS jsou čím dál horší