Některé rezorty dostanou víc. Ale neradují se

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: E15 Michael Tomes

Rezorty dopravy, školství, spravedlnosti či vnitra si mají v příštím roce polepšit, zbytek státní správy se pravděpodobně bude muset smířit se škrty. V letech 2013 a 2014 pak ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhuje tvrdá úsporná opatření pro většinu úřadů. Ty mu včera předaly rozpisy výdajů na příští rok. Náročná diskuze o rozpočtu čeká vládu v příštích týdnech, do konce září musí návrh předložit Poslanecké sněmovně.

Plánovaný třímiliardový nárůst ministerstvu dopravy nestačí, kolik přesně potřebuje, ale jeho mluvčí Marek Illiáš neprozradil. Šéf rezortu Pavel Dobeš (VV) prý s žádostí nejprve seznámí Kalouska. „Určitě chceme více peněz pro Státní fond dopravní infrastruktury,“ řekl mluvčí. Dobeš trvá na dodržení loni schváleného rozpočtového rámce pro fond. Ten hovoří o 47 miliardách korun, fond má přitom na příští rok zatím přiklepnuto o deset miliard méně. Podle Dobeše to zpomalí či oddálí výstavbu řady dálnic a ohrozí čerpání evropských fondů.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce o 1,5 miliardy víc. „Byly by pro vysoké školy,“ uvedla mluvčí Kateřina Savičová. Dalších 280 milionů žádá ministr na sport. Dobeš zároveň slíbil, že zvýší platy učitelů o čtyři miliardy, bude je ale muset ušetřit. Podpořit chce i firemní školky.

Spokojen není ani ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). S penězi, které mu chce přidělit Kalousek, by prý vystačil maximálně devět měsíců. Pro „holé přežití bez jakéhokoli rozvoje a údržby“ justice podle Pospíšila potřebuje nejméně o půl miliardy až jednu miliardu navíc.

Oproti letošku nám bude chybět asi 1,85 miliardy, konstatoval šéf rezortu vnitra, nestraník Jan Kubice. „Pro žádost o navýšení ale není ve vztahu k ministerstvu financí prostor,“ poznamenal mluvčí Jan Novák. Přirozenými odchody se policejní stavy sníží o téměř 1700 příslušníků. Vedle toho Kubice zruší bezmála tři stovky míst pro občanské zaměstnance.