Nelegální zaměstnávání cizinců připraví firmy o veřejné zakázky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Sněmovna dnes schválila vládní novelu zákona o zaměstnanosti, která zavádí tresty pro firmy nelegálně zaměstnávající cizince. Provinilé firmy by mohly za trest přijít o veřejné zakázky nebo o státní dotace. Bude jim také hrozit až pětimilionová pokuta. Novela, jež zavádí do českého práva příslušnou evropskou směrnici, míří k posouzení do Senátu. Hlasovalo pro ni 160 ze 173 přítomných poslanců, nikdo nebyl proti.

Novela předpokládá, že firmy budou muset nově nahlásit úřadům zaměstnání cizince ze země mimo EU a uchovávat na jeho pracovišti kopie dokladů vylučujících nelegální práci. Ministerstvo práce a sociálních věcí povede evidenci firem i živnostníků, kteří dostali pokutu za porušení zákona kvůli nelegální práci cizinců. Údaje z této evidence bude muset ministerstvo poskytovat všem úřadům rozhodujícím o poskytování podpor, dotací, příspěvků nebo zadavatelům veřejných zakázek.

Pokud podle předlohy budou firmy zaměstnávat cizince, který nemá v České republice povolení k pobytu, a vědí o tom, bude jim hrozit ztráta veřejných zakázek či příspěvků na zaměstnávání zdravotně postižených.

Přistižené firmy by navíc neměly po tři roky nárok na jakoukoli státní podporu. Musely by vrátit i dotace, které dostaly za rok před uložením pokuty. Na druhou stranu ovšem budou mít možnost prokázat, že dostaly od zaměstnaného cizince zfalšované dokumenty.

Sněmovnou dnes také prošel nový zákon o podporovaných zdrojích energie. Norma soustřeďuje do jednoho předpisu podporu pro obnovitelné zdroje, druhotné zdroje a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů. Část odborné veřejnosti má k zákonu výhrady. Předlohu kritizovali zejména poslanci ČSSD.