Nezaměstnanost mírně poklesla, pracovních míst však ubylo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Nezaměstnanost v Česku v červnu ve srovnání s květnem klesla o 0,1 procentního bodu na 8,1 procenta, dostala se tak na stejnou úroveň jako loni v červnu. Bez práce bylo v letošním šestém měsíci 474 tisíc lidí, tedy asi o 7500 méně než na konci května. Zároveň ale o dvě procenta ubylo volných pracovních míst. Oznámilo to dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Analytici odhadovali, že míra nezaměstnanosti zůstane na květnových 8,2 procenta.

Uchazečů o zaměstnání, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, bylo koncem června 459 tisíc, tedy asi o 6800 méně než v květnu. Proti loňskému červnu jejich počet klesl asi o 800.

Volných pracovních míst úřady v červnu evidovaly přes 42 tisíc. V porovnání s květnem jich bylo téměř o 900 méně, naopak proti červnu 2011 o 4000 více. O jedno pracovní místo se tak v šestém měsíci ucházelo v průměru 11,1 nezaměstnaných.

Nezaměstnanost meziměsíčně klesla v 71 okresech, přičemž nejvíce to bylo v okresech Jeseník, Jindřichův Hradec, Šumperk, Znojmo, Klatovy a Písek.

Ve 44 okresech ale míra nezaměstnanosti přesáhla celorepublikový průměr. Z toho nejvyšší byla na Mostecku (15,4 procenta) a Bruntálsku (15,2 procenta).