ODS ani TOP 09 program nepřesvědčil, ČSSD vládní priority vítá

Premiér Jiří Rusnok představuje programové prohlášení vlády

Premiér Jiří Rusnok představuje programové prohlášení vlády Zdroj: ctk

Mezi priority Rusnokova kabinetu patří obnovení důvěry občanů ve veřejné a státní instituce, rozhýbání ekonomiky, snížení nezaměstnanosti. ODS a TOP 09 program nepřesvědčil, podle ČSSD naopak v zásadě odpovídá jejich vlastním cílům.

Úřednická vláda Jiřího Rusnoka, kterou jmenoval prezident Miloš Zeman, dnes dopoledne schválila své programové prohlášení a příští týden požádá Poslaneckou sněmovnu o důvěru. ODS ani TOP 09 vládu podpořit nechtějí. ČSSD podle Sobotky zvažuje možnost, že by poslanci sociální demokracie na hlasování o důvěře opustili jednací sál. Snížili by tím tak nutný počet hlasů, který musí vláda k získání důvěry dostat. O svém postupu definitivně rozhodne v úterý. Obě bývalé koaliční strany trvají na tom, že jejich hlavním cílem je „uhájení principu parlamentní demokracie“ a dnes zveřejněné priority Rusnokova kabinetu nechtějí komentovat. Podle Kalouska by podrobná diskuse o prioritách programového prohlášení Rusnokovy vlády byla jen odváděním pozornosti od zásadního problému k detailům a zastírala by skutečný stav věci.

Naopak ČSSD mnohé priority vlády vítá. Sobotka dnes ocenil, že se vláda chce zaměřit na aktivní politiku zaměstnanosti, hospodářský růst a ekonomickou diplomacii. Naopak nesouhlasí s tím, že se vláda zasazuje o to, aby od ledna začal platit nový občanský zákoník včetně doprovodné legislativy.